REAKCIJE NA IZJAVE IZ SRBIJE

'Priče o nepoštenom suđenju Vasiljkoviću vrijeđaju Hrvatsku'

09.07.2015 u 14:46

Bionic
Reading

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, nešto prije podneva sletio je u zagrebačku zračnu luku, odakle će biti prebačen u Split. Ondje ga prvo čeka davanje iskaza, nakon čega se očekuje i podizanje optužnice te suđenje. Predstavnici srpske vlade, ministar pravde Nikola Selaković i ministar rada, zapošljavanja, braniteljskih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin, smatraju da Vasiljković u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje. Za komentar takvog stava priupitali smo i HDZ-ovog Gordana Jandrokovića te bivšu ministricu pravosuđa Vesnu Škare Ožbolt

Zbog izručenja Dragana Vasiljkovića Gordan Jandroković vrlo je zadovoljan jer smatra da je kapetan Dragan jedan od simbola velikosrpske politike i agresije na Hrvatsku.

'Važno je to zbog žrtava, ali i zbog povijesne istine i povezanosti koje je Srbija u ono vrijeme imala sa svim što se zbivalo u RH', kazao je Jandroković

Što se tiče insinuacija da Vasiljković neće imati pošteno suđenje, Jandroković smatra da su takve optužbe apsurdne.

'Hrvatska je članica EU-a, prošli smo kroz vrlo zahtjevne pregovore, naše institucije dobile su izvrsne ocjene, a i sama odluka Australije da izruči australskog državljanina pokazuje da vjeruje hrvatskim institucijama. Optužbe koje dolaze od Srbije samo štete njihovom međunarodnom ugledu, njihovoj poziciji, i konačno je došlo vrijeme da prihvate svoju odgovornost, da prihvate povijesnu istinu, da se suoče s realnošću i, ako zaista žele naprijed, da se prime ozbiljno posla te da transformiraju svoje društvo i da se reformiraju po uzoru na one države koje su danas u EU', kazao je Jandroković.

Upitan može li se kroz postupak Vasiljkoviću dokazati i povezanost Srbije s onim što se 90-ih događalo u Hrvatskoj, bivši ministar vanjskih poslova je kazao: 'Siguran sam da će proces pokazati što se događalo. Koliko znamo, Dragan Vasiljković je bio izravno povezan sa Službom državne sigurnosti i ona ga je regrutirala i po njenom naređenju je stigao u RH, tako da je vjerojatno ta nervoza koja dolazi iz Beograda povezana s odgovornošću koja će se vjerojatno u ovom postupku dokazati i onima koji su tada sjedili u Beogradu.'

Hrvatska je do sada kao zemlja imala najviše suđenja za ratne zločine u odnosu na zemlje u okruženju i apsolutno ima najviše standarde, pravosudne kriterije, iskustva i pravosudne pravde za suđenje za ratni zločin, poručuje pak bivša ministrica pravosuđa, DC-ova Vesna Škare Ožbolt.

'Očekivala sam od tog gospodina ministra da ipak ima malo veće i pravednije kriterije, da vjeruje istini i pravdi, da radi na normalizaciji odnosa jer ovakve izjave štete normalizaciji hrvatsko-srpskih odnosa te stvaraju jednu vrstu nepovjerenja u hrvatski pravosudni sustav i vrijeđaju Hrvatsku', poručuje Škare Ožbolt.

Podsjetila je da i u samoj Srbiji ima nekoliko problema u pravosuđu. 'Imaju zakon koji se praktički postavio kao nadzakon za suđenje za ratne zločine i pri tome zloupotrebljava instituciju državnog tužiteljstva i pravosuđa za provedbu nekih svojih političkih ciljeva drugim sredstvima, a to je da pokušava izjednačiti krivnju i odgovornost te pretvoriti agresiju u nešto što se zvalo građanski rat', zaključuje DC-ova Vesna Škare Ožbolt.