KOBAK I EKIPA

Pri kraju suđenje optuženima za izvlačenje novca iz HŽ-a

07.09.2011 u 16:36

Bionic
Reading

Na suđenju bivšem direktoru Hrvatskih željeznica (HŽ) Davorinu Kobaku kojega se tereti da je s još troje optuženih preko tvrtke "Agit" iz HŽ-a izvukao više od 3,7 milijuna eura danas je dovršen dokazni postupak, a završni govori USKOK-a i obrane trebali bi početi 20. rujna.

Nakon završnih riječi sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Renate Miličević objavit će datum izricanja presude u najvećoj aferi u nacionalnoj željezničkoj kompaniji.

Uz prvooptuženog Kobaka, za izvlačenje novca iz HŽ-a optuženi su bivša direktorica HŽ-ove sestrinske tvrtke "Agit" Biserka Robić, njen suradnik Andrija Sarić te bivši direktor Željeznica Srbije Vladimir Vasiljević.

Osim za udruživanje radi zloporaba položaja i ovlasti te prikrivanja protuzakonito dobivenog novca, USKOK je pred kraj dokaznog postupka izmijenio optužnicu pa Kobaka i ostale tereti i za sastavljanje lažnih faktura temeljem kojih su od 2003. do 2008. na račune četiriju off-shore kompanija u Austriji i BiH prebacili ukupno 3,7 milijuna eura. Čak 3,2 milijuna eura navodno su zadržali za sebe.

Iako su Kobak i Biserka Robić u više navrata odbacili sve što im se stavlja na teret, USKOK-ove optužbe priznao je trećeoptuženi Sarić koji je u svojoj obrani kazao da je sudjelovao u izvlačenju novca i da je po nalogu Biserke Robić potpisivao fiktivne račune.

Optužbe o nezakonito poslovanju preko off shore kompanija na sudu je, među ostalima, potvrdio i Kobakov nasljednik na čelu HŽ-a Zlatko Rogožar.