IZASLANIK NA SVEČANOSTI

Prgomet: Iznenadio me poziv iz Ureda predsjednice

16.02.2016 u 20:11

Bionic
Reading

Drago Prgomet, predsjednik stranke Hrvatska inicijativa za dijalog – HRID, potvrdio je za tportal da će biti izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na svečanosti završetka razminiranja Vukovarsko-srijemske županije koja će se održati u srijedu u Vukovaru. Iz Ureda predsjednice doznaje se da je ta odluka donesena temeljem ocjene da je Prgomet, kao hrvatski branitelj koji je i sam preživio prolazak kroz dva minska polja, prava osoba za izaslanika na velikom događaju za Županiju

Predsjednica u srijedu ima obveze u Zagrebu zbog kojih neće moći osobno sudjelovati na svečanosti u Vukovaru, a Prgometa je odabrala jer smatra da se on u taj događaj idealno uklapa kao hrvatski branitelj i autor knjige 'Sakupljači gelera' u kojoj opisuje kako je sa sanitetskim vozilom naletio na tenkovsku minu.

Prgomet, inače bivši zamjenik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i bivši drugi čovjek Mosta, u takvoj odluci predsjednice ne vidi nikakve političke konotacije. Predsjedničin poziv prihvatio je, kaže, zato što poštuje funkciju predsjednice Republike Hrvatske i osobno Kolindu Grabar Kitarović. No u svom blogu, koji redovito objavljuje na internetskim stranicama HRID-a, Prgomet nije tako jednoznačan u podršci predsjednici. Komentirajući predsjedničino razrješenje ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, Prgomet navodi da je ona tu odluku potpisala bez dogovora s premijerom Tihomirom Oreškovićem.

'Ako s bivšim premijerom nije bilo korektnog odnosa kako zbog različitih političkih opcija tako i zbog njegova karaktera, o čemu je ovdje riječ!? Ovim je činom aktualnom premijeru dodatno potkopan autoritet koji je ionako načet sporovozećim mukotrpnim procesom sastavljanja Vlade', piše Prgomet u blogu naslovljenom 'SOA kao Igra prijestolja'. Navodi i sljedeća pitanja na koje bi svakako trebalo odgovoriti: Na temelju kojeg izvida je zaključeno da je ravnatelj SOA-e prekršio zakon? Na temelju kojeg izvida pak potpredsjednik Vlade tvrdi da ravnatelja ne treba razriješiti? Ako je prekršen zakon, zašto premijer ne supotpiše razrješenje? Ako je prekršen Zakon zašto ravnatelj nije prijavljen DORH-u?

'Predsjednica je bila moj kandidat na izborima'

U razgovoru za tportal, Prgomet podsjeća da je Kolinda Grabar Kitarović bila njegov kandidat na predsjedničkim izborima. 'S druge strane, ja ne bježim od postavljanja pitanja niti činjenica i na temelju njih donosim zaključke, bez obzira o kome se radi - predsjedniku države, premijeru ili predsjedniku Hrvatskog sabora. Tu se trudim ostati uvijek principijelan. A što se tiče institucija - mislim da bi svi trebali povesti malo više računa o svojim institucijama - od predsjednika Republike nadalje, svega onoga što nas na neki način čini prepoznatljivima kao državu', kazao je Prgomet.

Kaže da s predsjednicom Grabar Kitarović nije kontaktirao još od pregovora o sastavljanju Vlade, kada su Pantovčak pohodili svi saborski zastupnici, te ga je poziv iz Ureda predsjednice iznenadio. Pristao je biti izaslanik predsjednice zbog svojih ratnih iskustava na vukovarskom području, gdje se osjeća prirodno. Podsjetimo, Prgomet je u vrijeme rata kao liječnik-dragovoljac spašavao iz minskih polja ranjene hrvatske vojnike, ali i pripadnike vojske srpskih pobunjenika.

Na spekulacije iz HDZ-a da je njegov odabir predsjedničina osveta Mostu, zbog toga što potpredsjednik Vlade Božo Petrov nije podržao smjenu Lozančića, odgovara da u ovo vrijeme visokih tenzija i ideoloških strasti ničim ne želi politički obojiti sutrašnji događaj, koji je osobito važan za stanovnike Vukovarsko-srijemske županije. 'To može biti poticaj za investicije, za razvoj gospodarstva, ostanak mladih ljudi tamo. Tko to ne shvaća i želi to obojiti politikantski, ne čini dobro ni državi ni našim građanima na tom prostoru', odgovorio je Prgomet.

Upitan bi li on rado na čelu HDZ-a vidio europarlamentarca Andreja Plenkovića, kaže da su to unutarstranačke stvari. 'Tko želi birati predsjednika HDZ-a, neka se učlani u HDZ. Zbog Hrvatske, volio bih da ti izbori budu demokratični, korektni i da iznjedre najbolje ljude koje HDZ ima', kazao je Prgomet.

Inače, na svečanosti u Vukovaru bit će i potpredsjednik Hrvatskoga sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Ante Sanader. Program počinje u 11 sati u zgradi Vukovarsko-srijemske županije, gdje će biti prezentiran dugogodišnji proces cjelokupnog rješavanja minskog problema Vukovarsko-srijemske županije. Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec potom će uručiti potvrdu o razminiranosti županu Vukovarsko-srijemske županije Boži Galiću