OPET u akciji

Preživio je pad zrakoplova, automobilsku nesreću i rak testisa, a nakon propasti Brexita vraća se jači nego ikad: Tko je taj Nigel Farage?

13.05.2019 u 20:57

Bionic
Reading

Brexit stranka Nigela Faragea na putu je da ostvari golem uspjeh na izborima za Europski parlament koji će se održati potkraj ovog mjeseca, pokazuju ankete istraživanja javnog mnijenja. Farage bi mogao u potpunosti preuzeti birače Konzervativne stranke, koja pod vodstvom Therese May nije uspjela provesti odluku o izlasku iz Europske unije, izglasanu na referendumu prije tri godine, i gurnuti ih prema dnu

Mr. Brexit, kako su mu tepali neki mediji, prema raširenom mišljenju stvorio je presudan pritisak na tadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona da raspiše referendum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije, događaja popularno znanog pod imenom Brexit. Mnogi ga doživljavaju kao glavno lice, da ne kažemo maskotu, Brexita.

Sada bi Farageova stranka, nakon što je s bivšom napravio nered u Europskoj uniji, mogla sasvim razbucati britanski politički sustav temeljen na dvostranačju, prema kojem se konzervativci i laburisti izmjenjuju na vlasti već više od 100 godina. Prema istraživanju objavljenom u listu Observer, Brexit stranka ima podršku 34 posto birača – više od konzervativaca i laburista zajedno. Laburisti osvajaju 21 posto glasova, dok su konzervativci tek na četvrtom mjestu, iza liberala.

Međutim, ovaj put Farage ne misli stati samo na Europi, apetiti su mu puno veći. Sada ima želju vladati Britanijom. Na konferenciji za novinare prošloga tjedna Farage je udario baš na većinski izborni sustav, za koji smatra da mu je vrijeme isteklo te da je došlo vrijeme da se izmijeni. Takva promjena otvorila bi mu širom vrata sudjelovanja u vlasti, a onda mu je samo nebo granica.

Za to vrijeme, dok čeka iduće parlamentarne izbore u Velikoj Britaniji, koji bi se trebali održati 2022. godine ako ne bude prijevremenih, Farage se priprema za pobjedu na onim europskim - koji se nisu trebali dogoditi jer je zemlja trebala izaći iz Europske unije krajem ožujka. U slučaju pobjede jasno je poručio da se želi uključiti u pregovore o Brexitu. No nije objasnio o čemu bi to on pregovarao kad se zalaže za izlazak bez dogovora.

'Bit ću destruktivniji i teži nego ikad'

Dvije najveće britanske stranke, konzervativci i laburisti, ovaj mjesec pretrpjele su teške udarce na lokalnim izborima na kojima su birači izrazili razočaranje potpunim zastojem u koji je dospio Brexit. Farage, čijoj bivšoj stranci UKIP mnogi pripisuju to da je iznudila referendum o članstvu Britanije u EU 2016., formirao je novu stranku u travnju prijeteći da će se obračunati s britanskim političkim čelnicima koje je optužio da su iznevjerili referendumsku odluku da se izađe iz Unije. Glasno optužuje zastupnike da su izdali Britance koji su kazali da žele napustiti EU, a poručuje i da će dati sve od sebe kako bi iritirao i uznemirio svakog europskog vođu.

  • +16
Nigel Farage, duhovni tvorac Brexita Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Obećavam da ću biti destruktivniji i teži nego ikada', rekao je nedavno Farage na stranačkom skupu i dodao kako milijuni konzervativnih birača više ne žele dati glas za torijevce zbog dogovora o načinu odvijanja Brexita.

Prije tri godine Farage se zalagao za takozvani norveški model, prema kojemu bi bili uređeni odnosi između Velike Britanije i Europske unije, ali od tada je očito zaoštrio retoriku i sada se zalaže za izlazak po pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što je praktički takozvani (no deal) izlazak bez bilo kakvog dogovora. U međuvremenu je postao jedan od čelnika pokreta Leave Means Leave (Izići znači izići) koji zahtijeva da se Brexit provede bez ikakvog oklijevanja i dogovaranja s Europskom unijom.

Faragea kao političara nije se uzimalo ozbiljno jer nitko nije vjerovao da će doći do izlaska Velike Britanije iz Europske unije. No u danu velike pobjede na referendumu za izlazak iz EU-a slavodobitno je govorio kolegama u EU parlamentu: 'Što je, više se ne smijete.' Ime je izgradio upornim podrivanjem Europske unije, a u novije vrijeme prihvatio je i protumigrantsku platformu kao plodno tlo za prikupljanje pobornika.

Nakon što je svoj narod izveo na 'pravi put' pobjedom na referendumu o napuštanju EU-a, Farage je napustio čelno mjesto u UKIP-u, stranci koja mu je poslužila kao glavna platforma za euroskeptičnu kampanju, i oprostio se od politike, prije svega jer je glavni i jedini cilj te stranke bio izvesti Veliku Britaniju iz Europske unije pa nisu znali kako nastaviti s radom. Obećao je da će se vratiti ako bude potrebe i ako negdje nešto krene po zlu.

Na udaru su mu najčešće migranti

Ovaj karizmatični 52-godišnjak, koji se često može vidjeti s pivom u ruci ili kako puši, obožava kriket i ribolov. Dva puta se ženio, ima četvero djece, a preživio je pad malog zrakoplova, tešku automobilsku nesreću i rak testisa. Tečno govori francuski, a prije politike trgovao je robom na burzi u londonskom Cityju nakon što je napustio školovanje.

Dvadeset godina lagodno je živio na briselskoj blagajni, dok se zdušno borio protiv istog tog Bruxellesa. Slično kao mnogi bivši dužnosnici iz komunizma koji su tvrdili da su iznutra rušili partiju uživajući u svim beneficijama privilegiranog statusa. U Europskom parlamentu smatrali su ga klaunom, a ni on ne bi ostajao dužan, što je najbolje na svojoj koži osjetio bivši predsjednik Europskog vijeća Herman von Rompuy, kojeg je jednom prilikom teško izvrijeđao kazavši mu da ima karizmu vlažne krpe, a izgled nižeg bankovnog činovnika. Iako je sjajan govornik, njegove poruke često prelaze granicu dobrog ukusa i prelaze u uvrede. Na njegovu udaru najčešće su se nalazili migranti, ali i žene.

Prodaje se kao čovjek iz naroda koji svima skreše sve u lice, a online platforme kao što je YouTube omogućile su mu pretvaranje u mini zvijezdu. Protivnici mu zamjeraju to što je lažima izvukao Britaniju iz EU-a. Jedna od ključnih tema kampanje za napuštanje EU-a bilo mu je zdravstvo, a kazao je da će britansko zdravstveno osiguranje NHS dobiti 350 milijuna funti tjedno kad Britanija napusti Uniju. Ubrzo nakon Brexita i sam je priznao da to nije istina.

Voljeli ga ili prezirali, teško ga je ignorirati.

Nakon što je kratkotrajno napustio politiku Farage je gotovo svakodnevno bio prisutan u medijima, ponajprije zbog obostrane naklonosti i prijateljstva s novim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Bio je prvi britanski političar koji se sretao s Trumpom nakon njegova izbora za američkog predsjednika, a potom i zbog njegove najdraže teme - Brexita - koji je zapao u živo blato, što je Farage kao samopostavljeni član nadzornog odbora za provedbu izlaska gorljivo komentirao sarkastičnim riječima na račun aktualne britanske vlasti i premijerke, spočitavajući im to da su 'vozeći Brexit u rikverc' izdali volju glasača iskazanu 23. lipnja 2016. godine.

Sada se vratio da bi izveo Britaniju iz Unije na prvobitno zamišljen način. U ovu bitku uložit će sve svoje kapacitete, najavio je.