AKO NEMA SLIKE, IMA STRUJE

Pretplata HRT-u će se plaćati imali signala ili ne

08.07.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Sa sedam glasova za i tri protiv, saborski Odbor za medije prihvatio je izmjene postojećeg Zakona o HRT, a istim omjerom prihvaćen je i prijedlog novog Zakona koji će se u prvom čitanju tek naći pred saborskim zastupnicima. Uz navedeno prihvaćene su i ostavke triju članova Vijeća; Marine Škrabalo, Sanje Modrić i Damira Grubiše, koji su odlučili otići nakon što je Hloverka Novak Srzić imenovana direktoricom programa HTV-a. Natječaj za njihova mjesta biti će raspisan dok kandidatkinja parlamentarne manjine za jedanestu članicu Vijeća, Vera Robić Škarica do daljnjega ostaje u proceduri jer SDP od nje ne odustaje, aHDZ je ne prihvaća

I dok je za članove Odbora, iz redova HDZ-a, sasvim logično da se istovremeno u proceduri nađu dva zakona koja se bave istom materijom i u kojima su ponuđena rješenja dobra, SDP-ovci smatraju da je riječ o apsurdu i presedanu koji će ući u političke anale, a na novi Zakon imali su niz prigovora.

Goran Beus Richenberg
(HNS) drži da je o zakonima potpuno besmisleno raspravljati, jer iako su izmjene starog zakona trebale stupiti na snagu s početkom kolovoza, v. d. ravnatelja HRT-a Josip Popovac osobno je dogovorio da se to prolongira za 1. studenog ove godine.

'Iako je besmisleno raspravljati, sve ovo ima smisla, cilja i sustava. Ovim potezom utjeran je strah u kosti zaposlenicima i dane su odriješene ruke upravi da bez plana restrukturiranja napravi čistku, kvalitetno pripremi teren za izbore i potpuno uruši javni RTV servis', kazao je Beus Richenberg

Podsjetimo prema izmjenama postojećeg Zakona pretplata će HRT-u biti smanjena sa 80 na 60 kuna, a time bi kuća na Prisavlju izgubila oko 300 milijuna kuna godišnje.

Đakićeva stolica

Zbog velikog interesa medija, ali i saborskihzastupnika, sjednica Odbora kasnila je petnaestak minuta jer se čekaloda se donesu dodatne stolice. Činjenica da je ostao bez stolice jer jekasnio na sjednicu razljutila je HDZ-ovca Josipa Đakića koji je pokazao da je zapravo zastupnik kojeg najviše brine vlastita fotelja. Naime,prvo što je rekao u raspravi u HRT-u bio je prigovor na to da ga nijedočekala stolica zbog čega je zatražio da ubuduće na stolu budenjegovo ime tako da mu nitko ne sjedne na mjesto.

Za Antuna Vujića (SDP) smanjenje pristojbe udar je na poslovanje, a na prijedlog novog Zakona imao je niz primjedbi, da bi u konačnici zaključio da nije dobar, jer će pomoću njega od javne ponovno postati državna TV.

Nenad Stazić (SDP) smatra da je Vlada izmjenom zakona i načinom na koji se regulira pristojba u novom zakonu zapravo direktno ugradila prijetnju zaposlenicima HRT-a. Naime, smatra Stazić, time se poručilo: ako ne budete dobri, rezat ćemo vam novac.

'Od novog Zakona profitirat će samo komercijalne televizije. Ako se nastavi ovim tempom, HRT će u budućnosti gledati samo oni koji kupuju Vjesnik, a to je nitko. U zakonu piše da će pristojbu plaćati svi koji imaju struju. Ako će pokrivenost, kada svugdje bude uveden digitalni signal na multipleksu A biti 96 posto, a na multipleksu B 91 posto, pitam se kako će naplata biti sto posto ako pokrivenost neće biti tolika', efektno je poentirao Stazić iako je pritom zaboravio da će se HRT samo nalaziti na prvom multipleksu.

Privatizacija HRT-a

Željka Antunović pozvala je preostalečlanove Programskog vijeća HRT-a da podnesu ostavke, jer nisu u stanjukvalitetno odraditi posao koji im je bio namijenjen, jer kako reče,čini joj se da očito rade za nečiji interes kojem je konačni ciljuništiti HRT i odvesti ga u privatizaciju.

Na njegovu opasku odgovorila je državna tajnica iz Ministarstva kulture Nina Obuljen kazavši kako će 'pokrivenost digitalnim signalom biti veća nego što je bila analognim', ali je priznala da je nelogično da pretplatu plaćaju i oni koji signala nemaju.

Suzana Bilić Vardić (HDZ) izrekla je niz hvalospjeva obama zakonima, a po njoj najveći dobitak je to što novi Zakon ne ide po hitnom postupku i što će u Saboru proći čak dva čitanja čime se pokazuje da je Vladi stalo do toga da se napravi kvalitetan Zakon.

Njezin stranački kolega Krunoslav Markovinović zamjerio je Staziću što sjednicu Odbora nije sazvao dva mjeseca, a razlog za to pronašao je u činjenici da je predsjednik ovog tijela boravio na Brijunima.

'Dva mjeseca Odbora nije bilo jer je predsjednik Stazić, što mu se vidi i po boji, boravio s Radom Šerbedžijom na Brijunima', kazao je.

Sunčana Glavak (HDZ) naglasila je kako je novi Zakon odgovor na loši postojeći, koji je donesen za SDP-ove vladavine i zbog kojega je stanje na HRT-u odvedeno u kaos.