VIŠAK RADNE SNAGE

Presuda Strasbourga: Čistaču iz Pule 8.000 eura

12.02.2013 u 14:25

Bionic
Reading

Nešto više od osam tisuća eura odštete dodijelio je Europski sud za ljudska prava Franku Perušku, 62-godišnjaku iz Pule jer mu je Republika Hrvatska prekršila pravo na 'pristup sudu', izvještava Novi list

'Rat nije gotov'

Franko Peruško rekao je Novom listu da je sretan što je pobijedio u sporu i što je slučaj konačno gotov.

'Nakon 25 godina provedenih na poslu maknut sam kao višak. Borba je gotova ali ne i rat, još. Sada ćemo tu pravomoćnu presudu morati dati na Upravni sud radi realizacije odštete. Dan danas ne znam zašto su me maknuli s radnog mjesta, ali sada više nije niti važno jer je satisfakcija tu. Detalje presude ne znam jer se proteklih dana nisam čuo s odvjetnikom', rekao je Peruško.

Peruško je dobio otkaz s radnog mjesta čistača u Ministarstvu unutarnjih poslova u kolovozu 2001. godine, kao višak radne snage. Istog mjeseca uputio je žalbu tadašnjem ministru Šimi Lučinu, no kako nije dobio odgovor u zakonskom roku od 30 dana podnio je tužbu protiv MUP-a Upravnom sudu, te istovremeno i građansku tužbu protiv MUP-a na Općinskom sudu u Puli.

Pobijao je odluku o otkazu i tražio vraćanje na posao. Općinski sud zaključio je da nije nadležan za slučaj, te da predmet treba biti proslijeđen Upravnom sudu. Peruško se i na to žalio, no Županijski sud u Puli zaključio da je niži sud bio u pravu. U dtudenom 2012, slučaj je konačno i prebačen Upravnom sudu.

U međuvremenu se ipak oglasio ministar unutarnjih poslova, koji je u prosincu 2001. odbio je Peruškovu žalbu, ali mu je produžio otkazni rok i promijenio datum prestanka radnog odnosa, piše Novi list

Kad je doznao za to Peruško je povukao svoju tužbu upućenu Upravnom sudu. Postupak je obustavljen u veljači 2002., a krajem godine Peruško je povukao i građansku tužbu.

Ostala je tako 'aktivna' još samo tužba podnesena Upravnom sudu, koji je pak povlačenje ranijih tužbi protumačio kao definitivni odustanak od pravne borbe s MUP-om pa je i taj postupak obustavio.

Čekajući odgovor Upravnog suda Peruško je u listopadu 2004. godine napisao požurnicu, a kako nije dobio odgovor obratio se i Ustavnom sudu RH. Iako je i taj sud 2008. godine zaključio kako Perušku nisu povrijeđena prava jer je sam povukao tužbe, jedan od sudaca, a kako proizlazi iz odluke, radilo se o sucu Davorinu Krapcu ipak je imao izdvojeno mišljenje. Zaključio je kako automatizam kojim je Upravni sud obustavio 'slučaj Peruško', odnosno da povlačenje jedne tužbe daje za zaključiti kako odustaje i od druge tužbe, predstavlja 'tešku povredu prava na pristup sudu i krajnji oblik povrede prava na pošteno suđenje u razumnom roku.'

Do takvog zaključka došao je i Europski sud za ljudska prava u Strasborugu donijevši nedavno presudu u Peruškovu korist, zaključuje Novi list.