LINIĆEV PRIJATELJ

Presuda: Kalem mora vratiti imovinu kamenoloma IGM

27.06.2014 u 09:32

Bionic
Reading

Na današnjoj sjednici Odbora vjerovnika tvrtke 'IGM Tounja u stečaju' koja je održana u zgradi općine stečajni upravitelj Boris Debelić izvijestio je vjerovnike o prvostupanjskoj presudi Trgovačkog sud u Rijeci prema kojoj Jozo Kalem, vlasnik tvrtke RI Petrol, sada RI Most, mora vratiti IGM-u stečaju u posjed nekretnine vrijedne 103 milijuna kuna

Tražbine stečajnih vjerovnika su 140 milijuna kuna, a zasad su s oko tri milijuna kuna namireni samo radnici iz prvog isplatnog reda. Oni su namireni sa 60 posto tražbina za neto plaće, a država za doprinose još nije dobila ništa.

Ako prvostupanjska presuda postane i pravomoćna, očekujem da će eventualno unovčenje nekretnine donijeti dovoljno novca u stečajnu masu da radnici, njih oko 500, dobiju odštetu u cijelosti, a možda i vjerovnici drugog isplatnog reda, rekao je Debelić. Međutim, dodao je, zbog preopterećenosti Visokoga trgovačkog suda, ne vjeruje da će odluka postati pravomoćna u roku kraćem od tri godine.

Osim tog spora, vode se još dva spora znatne vrijednosti te 15-ak manjih. Spor za 460.000 kuna protiv RI Mosta vezan je uz kamenolom Tounj i prvostupanjski je riješen u korist IGM-a, a traje spor kojim se pobija hipoteka, tj. založno pravo negdašnjeg Europetrola, danas Petrola na iznos od 89 milijuna kuna.

Da je riječ o kriminalnim radnjama, Debelić je potkrijepio primjerom Vlade Rožića, vlasnika bivšeg Modobita, ozaljske tvornice za proizvodnju biodiesela. Kada se istraživao 'navodni' dug od 46 milijuna kuna IGM-a Modibitu za gorivo, stečajni su upravitelji utvrdili da Kalem taj dug od 46 milijuna kuna nikada nije pokrio cesijom, a u knjigovodstvu IGM-a ona je bila prikazana kao 'provedena'. Istražujući to, policija je utvrdila kako je ukupni dug po nerealiziranim cesijama 103 milijuna kuna.

Prikazavši na ogulinskome Zemljišno-knjižnom odjelu samo dio dokumentacije, bez aneksa ugovora s raskidnim klauzulama, Jozo Kalem upisao se na nekretnine a da nije podmirio ugovorom preuzetih 103 milijuna kuna duga prezaduženog IGM-a te je protiv njega podignuta kaznena prijava i čeka se početak suđenja, rekao je Debelić.

'Zbog kriminalnih radnji grupe poduzetnika, mnoge obitelji ovog kraja zavijene su u crno. Oni nisu mislili ni na radnike ni na cijeli kraj, nego samo na sebe', zaključio je Debelić.

Obavještavjući članove odbora o drugim parnicama, Debelić je izvijestio da će se parnica o pobijanju ugovora o nagodbi, zbog upisa hipoteke od 89 milijuna kuna u korist RI Petrola, održati protiv Petrola, bivšeg Europotrela, 19. rujna na Trgovačkom sudu u Rijeci.