PAKAO ZA ŽENE

'Prestanite nas ubijati': Poljakinje prosvjedovale protiv strogog zakona o pobačaju

14.06.2023 u 22:48

Bionic
Reading

Pobornice prava na pobačaj marširale su u srijedu kroz nekoliko gradova u Poljskoj nakon smrti trudnice čija obitelj čvrsto vjeruje da je mogla biti spašena da joj se ponudio prekid trudnoće

Prosvjednice su skandirale "prestanite nas ubijati" dok su hodale kroz Varšavu prema sjedištu ministarstva zdravstva, noseći transparente na kojima piše "Želimo liječnike, a ne misionare" i "Pakao za žene", zajednički slogan koji opisuje kako mjere utječu na žene koje nose neželjenu ili opasnu trudnoću.

Poljski zakon o abortusu, jedan od najstrožih u Europi, uzrokovao je masovne prosvjede proteklih godina, a smrt 33-godišnjakinje Dorote u svibnju potaknuo je protuvladine osjećaje među liberalnim Poljacima uoči izbora koji bi se trebali održati u listopadu ili studenom.

Nacionalistička vlada premijera Mateusza Morawieckog je 2021. provela odluku ustavnog suda kojom se zabranjuje prekid trudnoće s fetalnim defektima, dok konzervativne politike sve više puštaju korijenje u jednoj od najpredanijih europskih katoličkih zemalja.

Pobornici prava na pobačaj kažu da je bilo barem pet slučajeva trudnica koje su umrle i čije su se obitelji obratile medijima, kriveći zakon protiv pobačaja za njihove smrti.

"Dosta nam je svega... prosvjedovali smo kad smo saznali za smrt Izabele prije gotovo dvije godine i tada smo vikali 'ne još jedna", rekla je Agnieszka Czerederecka, osnivačica pokreta Ženski štrajk u Varšavi. Rekla je da su protesti održani u oko 80 gradova.

Prema anketi provedenoj za privatni Radio Zet ovaj tjedan, više od 70 posto Poljaka vjeruje da strogi zakon protiv pobačaja predstavlja potencijalnu prijetnju životu i zdravlju žena.