TUŽBA NEVLADINE UDRUGE

Premijer Republike Srpske podmićivao medije?

22.03.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Jedna nevladina udruga iz Bosne i Hercegovine podnijela je u četvrtak kaznenu prijavu protiv predsjednika vlade Republike Srpske Aleksandra Džombića i entitetskog ministra financija Zorana Tegeltije sumnjičeći ih za pokušaj podmićivanja medija

Centar za humanu politiku, čije je sjedište u Doboju, potvrdio je kako je tijekom dana entitetskom tužiteljstvu podnio kaznenu prijavu protiv Džombića i Tegeltije, ali i još nekih ministara, 'zbog sumnje da su kao organizirana skupina počinili više kaznenih djela kada su planirali i odobrili isplatu iz proračuna nekoliko milijuna konvertibilnih maraka medijima, s ciljem podmićivanja, kontrole i ograničavanja slobode tiska i drugih sredstava javnog informiranja'.

Centar za humanu politiku nevladina je udruga koja često objavljuje kritičke analize o stanju u RS i jedan je od rijetkih koja otvoreno ukazuje na propuste i probleme u funkcioniranju vlasti i probleme koje to stvara u svakodnevnom životu ljudi. Njihove kritičke analize često su citirane u medijima.

U udruzi smatraju kako su Džombić i ostali, dodjeljujući proračunska sredstva odabranim medijima, zapravo kanili uspostaviti kontrolu nad njima kako ne bi kritizirali rad entitetske vlade.

U protekle tri godine iz osiromašenog entitetskog proračuna za financijsku potporu medijima izdvojeno je oko sedam i pol milijuna eura. Od toga je oko dva milijuna eura donirano privatnim dnevnim i tjednim tiskovinama, poznatim po bliskim odnosima a entitskim vlastima i predsjednikom RS Miloradom Dodikom. Najveći dio tog iznosa izdvojen je za dnevne listove Nezavisne novine i Glas Srpske u vlasništvu Dodikova osobnog prijatelja Željka Kopanje.

Iz Centra za humanu politiku podsjećaju kako je prije dvije godine vlada RS ukinula pravo na subvencioniranje električne energije korisnicima najnižih mirovina i ostalim socijalno ugroženima te tvrde kako su proračunska sredstva, koja su ranije za to bila planirana, 'preusmjerena za podmićivanje medija'.

Od državnog i entitetskih parlamenata stoga je zatraženo da zakonom zabrane izravno ili neizravno proračunsko financiranje privatnih medija koje, kako se ističe, ima 'isključivo koruptivne i antidemokratske nakane'.