mišljenje analitičara

'Milanović je svoj efekt postigao, odluka Ustavnog suda vrlo malo će utjecati na izbore

18.03.2024 u 08:29

Bionic
Reading

Ustavni sud na današnjoj će se sjednici izjasniti o premijerskoj kandidaturi predsjednika Republike Zorana Milanovića. Što će reći Ustavni sud i koliko će to utjecati na parlamentarne izbore?

O tome su u emisiji U mreži Prvog HRT-a govorili politički analitičar i profesor s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Ivan Rimac, komunikacijski stručnjak Krešimir Macan i ustavni stručnjak s Pravnog fakulteta u Osijeku Mato Palić.

Na pitanje može li Zoran Milanović kao predsjednik sudjelovati u kampanji, a da nije na listi SDP-a, Palić je rekao da će se Ustavni sud danas izjasniti o najavi predsjednika da bi bio kandidat u 1. izbornoj jedinici.

'Vjerojatno je da će Ustavni sud odrediti da predsjednik RH, za vrijeme dok obnaša predsjedničku dužnost, ne može biti kandidat na listi, neovisno o tome je li u tom trenutku član neke stranke', kazao je.

Ako Milanović ne podnese ostavku, ali i dalje sudjeluje u kampanji, onda bi, kako kaže Palić, predsjednik RH postupao suprotno odredbama Ustava.

'U Ustavu RH postoji odredba koja govori o tome da je on dužan istupiti iz političke stranke prije nego što stupi na dužnost, što znači da on mora cijelo vrijeme dok je na dužnosti biti politički neutralan. Najavljeno postupanje predstavljalo bi povredu Ustava, a da bi se to moglo preispitivati, dvije su mogućnosti. Prva je da Sabor zatraži od Ustavnog suda očitovanje krši li predsjednik takvim ponašanjem Ustav i za to je potrebna dvotrećinska većina glasova zastupnika, a druga mogućnost je da Vlada RH na temelju Ustava od Ustavnog suda zatraži njegovo stajalište je li predsjednik Republike, koji aktivno sudjeluje u kampanji, sposoban za obnašanje dužnosti te pokazuje li svojim ponašanjem da ne može zadržati dužnost koja mu je naložena na temelju ustavnih odredbi', kazao je Palić.

Odluka Ustavnog suda vrlo malo će utjecati na izbore

Rimac govori kako je činjenica da je predsjednik Milanović najavio da će biti premijerski kandidat jedne velike koalicije i sada može izaći iz kampanje.

'On je svoj efekt postigao. S druge strane to je fer prema glasačima', govori.

Smatra da će današnja odluka Ustavnog suda vrlo malo utjecati na izbore. Kako kaže, što se tiče marketinga, Milanović je svoje postigao.

'Što se tiče političkog rivalstva, činjenica je da je i premijer iz svoje pozicije vodi kampanju i ne samo da vodi kampanju, već je i upitno s čijim sredstvima. On nastupa na svojim stranačkim skupovima, a isto tako obavlja poslove premijera', govori.

Rimac naglašava da imamo asimetričnost toga što netko sa svoje funkcije može raditi. 'Činjenica je da očekujemo da predsjednik bude neutralan i da je on arbitar situacije, no i premijer je premijer svih građana Hrvatske. On s pozicije premijera ne bi trebao voditi kampanju', kazao je.