NE ŽELE PROŠRENJE UNIJE

Pregovore ne blokira Slovenija, već Europa

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 07.07.2009 21:58
  • Objavljeno 07.07.2009 u 21:58
europska unija hrvatska

europska unija hrvatska

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Europska birokracija uopće nema namjeru rješavati slovensko-hrvatski granični spor, odnosno deblokirati hrvatske pregovore s EU-om, jer većina europskih vlada nije zainteresirana za proširenje

'Većini europskih vlada odgovara taj spor, jer na takav način izravno blokiraju proširenje EU-a, za koje nisu spremne', rekao je za Slobodnu Dalmaciju visoko pozicionirani europski dužnosnik, ističući da će blokada potrajati jako dugo, primarno zbog nespremnosti EU-a da primi i Hrvatsku kao ravnopravnog člana.

Kada se uzme u obzir činjenica da je bivši premijer Sanader za strateški cilj odredio integraciju Hrvatske u europsku obitelj do 2010, da je sve karte stavio upravo na taj ulog, a da je cilj uzmaknuo unedogled, onda je potpuno očekivana i Sanaderova frustracija europskim ponašanjem, ali i logična ostavka, jer postaje potpuno izvjesno da svoj strateški cilj ne bi mogao ostvariti ni na kraju dobivenog mandata, dakle do 2011. godine.

Sanader je u funkciji ostvarenja strateškog cilja ispunjavao sve europske naloge. I kada se zauzeo nacionalni stav da se ZERP primjenjuje od 1. siječnja 2008, što je potvrđeno u Saboru, suspendirana je njegova primjena u funkciji višeg cilja, po nalogu Bruxellesa.

Opsjednutost ulaskom u europsku obitelj, ali i kalkulacije da poslije jednog europskog uvjeta slijedi drugi, Sanader je skupo platio suočivši se s inertnosti i nezainteresiranosti europskih dužnosnika da se problem riješi. Suočio se s diplomatskim frazama da je Hrvatska u pravu u sporu sa Slovenijom, ali EU je nemoćan jer je naša susjeda u punopravnom članstvu.

'Da u EU-u ima volje za rješenje ovog problema, pronašao bi se pravi model. Međutim, vi ćete još morati pričekati na integraciju dok u zemljama članicama ne sazrije volja za primitak Hrvatske. EU je zasićen primanjem novih članica', kaže dobro upućeni bruxelleski diplomat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi