diskriminacija u sportu

Predstavljene Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima

08.03.2019 u 15:36

Bionic
Reading

U petak na okruglom stolu u Napretkovom kulturnom centru u Zagrebu predstavljene su Preporuke za bolje praćenje ženskog sporta u elektroničkim medijima, pod pokroviteljstvom Agencije za elektroničke medije

'Doista raduje činjenica da je hvale vrijedan projekt koji je prošle godine pokrenulo Vijeće za elektroničke medije za veću vidljivost ženskog sporta u medijima dobio svoj nastavak, te da se iz faze osvješćivanja problema prelazi u fazu poduzimanja konkretnih mjera. Također raduje i činjenica da su svi dionici obuhvaćeni navedenom analizom suglasni u potrebi značajnog povećanja vidljivosti i kvalitetnijeg praćenja ženskog sporta, lišenog stereotipa koji u drugi plan bacaju sportska dostignuća sportašica', ističe bivša košarkašica i osvajačica srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Seulu Danira Bilić.

Smatra kako će veća medijska pokrivenost ženskog sporta utjecati na veći interes sponzora, posjetitelja na sportskim borilištima, veću dostupnost sportske infrastrukture, veći broj sportskih novinara i analitičara kojima će u fokusu interesa biti ženski sport, a sve zajedno će dovesti do veće popularnosti sporta, a posljedično veće privlačnosti istoga za djecu.

'Tijekom tridesetogodišnjeg iskustva u sportskom novinarstvu nisam mogla ne primijetiti i ne osjetiti na vlastitoj koži koliko je u svim sferama društva, pa tako i u sportu i novinskim redakcijama, tvrdo ukorijenjen rodno diskriminirajući poredak. Zato su ove preporuke ne samo plod našeg istraživanja raznih znanstvenih opservacija na temu stereotipa i seksizma na temu sporta i žena u medijima, nego su Preporuke i rezultat osobnog iskustva. One nisu obvezujuće, ali su dobar prvi korak da se javni govor uredi s više poštovanja prema ženama', jedna od koautorica Preporuka Romana Eibl.

Koatorica Dea Redžić ističe kako su urednici i novinari svjesni problema u praćenju ženskog sporta u hrvatskim elektroničkim medijima. 'Ovim putem ističem kako su svi spremni za kompromis i djelovanje, ukoliko bi se ženski sport zaštitio određenom regulativo. Podsjećam da je za kvalitetan tretman ženskog sporta u medijima i u društvu ključno donošenje nacionalne strategije za sport, a što je u tijeku'.

'Ove Preporuke se temelje na studiji koja sadrži brojne dobre i loše primjere iz cijelog svijeta, kao i razmišljanja novinara i urednika hrvatskih medija te čelnih ljudi sportskih saveza. Naravno da s obzirom na polazišne pozicije one neće u kratkom roku izjednačiti status ženskog sporta u medijima s muškim, niti se to, realno, može očekivati. Ove Preporuke, međutim, sadrže cijeli niz konkretnih mjera i prijedloga koji mogu biti putokaz za bolje i kvalitetnije praćenje ženskog sporta te, posljedično, povećanje zanimanja publike za ženski sport', objašnjava jedan od koautora Preporuka Marin Šarec.

Dokument sadrži 11 preporuka medijima, ali i sedam preporuka za sportske saveze i klubove. Cijeli dokument sadrži više od 40 stranica analize, povijesnog pregleda nejednakosti ženskog sporta u odnosu na muški, ali i niz zanimljivih statističkih podataka.

Potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden objašnjava kako je sporazum rađen na temelju rezultata istraživanja Mediteranske regulatorne mreže podsjećajući na probleme koji dominiraju u području sporta, a to su stereotipi te prezentacija žena u medijima tako što se manipulira sa ženstvenošću. Kao i nedovoljno kapaciteta i novinarskih kadrova specijaliziranih za ženski sport.

U raspravi su sudjelovali sportski novinari Romana Eibl, Dea Redžić i Marinn Šarec, ujedno i autori, te potpredsjednica Hrvatskog olimpijskog odbora Morana Paliković Gruden, ravnateljica hrvatskog sportskog muzeja Danira Bilić i članica Vijeća za elektroničke medije Anita Malenica. Uključili su se i mediji, članovi sportskih klubova i saveza razmjenjujući svoja iskustva i savjete.