konferencija

Predstavljene nove inicijative u području migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore

20.05.2021 u 14:07

Bionic
Reading

Za značajna postignuća potrebne su promjene na nacionalnoj i međunarodnoj razini

Ugledni stručnjaci u području migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore okupili su se na otvaranju međunarodne konferencije Migracije i identitet: kultura, ekonomija, država koja od 19. do 21. svibnja u Zagrebu i Osijeku donosi pregled najnovijih inicijativa, dostignuća, aktualnih tema, problematika i analiza u ovom iznimno važnom području. Već na samom početku, veliko zanimanje javnosti privukle su goruće teme kao što su Kvaliteta života u Hrvatskoj, Ostanak u limbu ili izlazak iz njega, Migracije i COVID-19, Sigurnosno upravljanje i novi izazovi te brojna druga zanimljiva izlaganja. Stručnjaci ističu kako su promjene na nacionalnoj i međunarodnoj razini neophodne za značajnija postignuća.

„Migracije su danas globalni proces. Tiču se sigurnosti svih naših građana, humanitarnog i međunarodnog prava, obaveza nacionalnih država, budućnosti i Europe te pitanja identiteta. Sve te poveznice traže implementaciju politika na nacionalnoj razini ali i onih zajedničkih europskih da bismo se uspješno mogli nositi sa izazovima. Migracije nisu stvar jednog vala, one su dugoročni proces. – izjavio je izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Davor Ivo Stier te zaključio: „Ovo je iznimno važna konferencija, a gledajući renomirane paneliste sasvim sigurno će iznjedriti kvalitetne zaključke, nova razmišljanja i bolju implementaciju mjera.“

Na otvaranju konferencije koja je prvog dana okupila stručnjake predavače te otvorila aktualne teme, uz izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora Davora Ivu Stiera, brojnim sudionicima obratili su se predsjednik Upravnog vijeća IMIN-a, prof. dr.sc. Mladen Vedriš, doc. dr. sc. Marina Perić Kaselj, ravnateljica Instituta za migracije i narodnosti te doc. dr. sc. Damir Jugo, dekan Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment. Otvaranju su prisustvovali i Ustavni sudac dr. sc. Mato Arlović, prof. dr. sc. Josip Jurčević, prof. dr. sc. Anđelko Milardović, prof. dr. sc. Nenad Pokos, prof. dr. sc. Siniša Tatalović, doc. dr. sc. Jadranka Polović.

Istovremeno su izlaganja počela u Hrvatskoj matici iseljenika, a okupljene je pozdravio ravnatelj HMI Mijo Marić, prof. dr. sc. Katica Jurčević u ime organizatora IMIN-a. U HMI održali su se paneli vezani uz Hrvate u susjednim zemljama te nacionalnim manjinama u Hrvatskoj.

“Ova pandemija pokazala je koliko je važno ispravno komunicirati. Slušajući današnju konferenciju svi su dobili konkretan odgovor da je u kriznoj situaciji poput ove u kojoj se cijeli svijet nalazi ključ komunikacija.” – istaknuo je doc. dr. sc. Damir Jugo te dodao: “Svaki građanin Hrvatske imao je u ovome periodu prilike vidjeti koliko se na dnevnoj bazi secira komunikacija onih koji upravljaju krizom i koliko jedna riječ koja nije dobro izbalansirana može stvoriti nesporazum te zakomplicirati ukupnu kriznu situaciju. Stoga je tematika konferencije od iznimne važnosti te je svakako hvalevrijedan projekt.”

U tri konferencijska dana svoja znanja i iskustva sudionicima će prenijeti stručnjaci koji će dati svoje viđenje problema, osvrnuti se na rezultate istraživanja te predstaviti izazove za budućnost. Očekuju nas izlaganja na temu globalnih, izbjegličkih migracija u Hrvatsku te iz nje, kulturni i obiteljski identiteti, povijesni i suvremeni aspekti hrvatskog iseljeništva, religijski aspekti identiteta, pandemija Covid-19 i politički aspekti migracija, online paneli o migracijama na engleskom i španjolskom jeziku te brojne druge teme od iznimne važnosti.

Konferencija se nastavlja 20. svibnja uživo u Libertas međunarodnom sveučilištu i Hrvatskoj Matici iseljenika. Drugi dio bit će održan 21. svibnja u online izdanju na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Konferencija se održava u organizaciji Instituta za migracije i narodnosti (IMIN), znanstveno-istraživačke institucije s najdužim stažem u Republici Hrvatskoj, a i u širem okruženju u istraživanju unutarnjih i vanjskih migracija, nacionalnih manjina i hrvatske dijaspore.