CO2MPENSATING

Predstavljen inovativni projekt nadoknade emisija CO2 sadnjom stabala

05.11.2021 u 18:29

Bionic
Reading

Prvi inovativni projekt nadoknade emisija CO2 sadnjom stabala pod nazivom CO2MPENSATING By Planting predstavljen je u petak u Zagrebu

To je prvi takav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu.

Kroz projekt će se pošumljavati šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Prva akcija pošumljavanja kreće ovu subotu u Demerju, zagrebačkom naselju gdje je predstavljen projekt, gdje će se umjesto crnogorice koja se posušila saditi sadnice hrasta.

"Shvatili smo da, kao izviđači, stručnjaci iz Hrvatskih šuma i kreativci iz agencije Hearth, zajedno možemo više i da svijest o važnosti šuma, ali i nužnosti promjene štetnog ponašanja i djelovanja na prirodu, možemo istovremeno približiti i tvrtkama i građanima. Projekt CO2MPENSATING BY PLANTING smo osmislili kako bismo pružili mogućnost onima koji zagađuju malo, ali i onima koji zagađuju puno više, da sadnjom stabala u potpunosti ili pak djelomično neutraliziraju svoje po prirodu štetno djelovanje", rekao je poslovni direktor Saveza izviđača Dan Špicer, glavni koordinator projekta.

Projekt, rekao je, omogućava uvođenje ravnoteže između onoga čime prirodi štetimo i onoga čime prirodi možemo pomoći.

Predstavljanje su osobno došli podržati i suradnici na projektu iz Energetskog instituta Hrvoje Požar, Hrvatskog šumarskog instituta, Hrvatske gorske službe spašavanja i udruge Tatavaka te predstavnici tehnološkog pokrovitelja, tvrtke GIS Cloud.

Projektom se želi educirati djecu i mlade te osvješćivati širu javnost o ugljičnom otisku koji sami stvaramo, učincima klimatskih promjena, važnosti zaštite okoliša i održivom razvoju.

U sklopu kampanje, provodit će se i interaktivne edukativne radionice u osnovnim i srednjim školama širom Hrvatske kroz edukativni program nazvan "Šumoborci".

Program Šumoborci edukativni je dio kampanje CO2MPENSATING BY PLANTING, a svi Šumoborci, osim sudjelovanja u zanimljivim radionicama, moći će kroz akcije pošumljavanja posaditi svoje sadnice i time nadoknaditi dio emisija CO2 iz vlastitog ugljičnog otiska.

U planu je već ove godine uključiti u akcije pošumljavanja više od 1000 volontera Šumoboraca, a akcije nastaviti i u idućim godinama, još većim intenzitetom te uključivanjem brojnih drugih organizacija i volontera širom Hrvatske.

Novi, ekološki projekt CO2MPENSATING By Planting (www.compensatingbyplanting.com) organiziraju Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i tvrtka Hearth kao inovativni odgovor na posljedice klimatskih promjena.