općina Vrginmost

Predsjednik SNV-a odao počast Dmitru Obradoviću, mirotvorcu kojeg su ubili srpski ekstremisti

04.07.2022 u 17:36

Bionic
Reading

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac i načelnik općine Vrginmost Milan Vrga položili su u ponedjeljak na groblju u Čemernici cvijeće i odali počast Dmitru Obradoviću, mirotvorcu s Korduna kojega su prije 30 godina ubili srpski ekstremisti.

Dmitar Obradović, predsjednik Skupštine Općine Vrginmost ubijen je 4. srpnja 1992., a na čelu općine Vrginmost javno je djelovao s ciljem promicanja i očuvanja mira, tolerancije i poštovanja između Hrvata i Srba na Kordunu, priopćio je SNV.

"Vjerujući u mirno političko rješenje zalagao se za očuvanje dijaloga i zajedničkog života hrvatskog i srpskog naroda te je bio jedan od rijetkih glasova razuma u to vrijeme", istaknuo je prilikom odavanja počasti Milorad Pupovac.

"Na automobil koji je vozio iz zasjede je ispucano 36 metaka. Krajiška vlast za ubojstvo je optužila 'hrvatske teroriste', ali je brzo bilo jasno da su to učinili ekstremisti iz srpskih redova koji miru nisu htjeli dati šansu", podsjetio je i SDSS-ov saborski zastupnik Boris Milošević u svojoj Facebook objavi u povodu tridesete godišnjice od tog tragičnog događaja.

Obradović je sustavno radio na mirnom rješavanju sukoba na Kordunu zbog čega je bio česta meta kninskih SDS-ovaca pod vodstvom Milana Babića, kažu u SNV-u.

"'Njegovi' su ga optuživali za antisrpstvo, ekstremni komunizam i izdaju vlastitog naroda, dok su ga s druge strane prozivali kao 'četnika' protiv kojeg je pokrenut kazneni postupak. Inzistirao je na dijalogu i suživotu Hrvata i Srba te podržavao rad netom osnovanog Srpskog demokratskog foruma".