AFERA 'NADZOR'

Predsjednik ne očekuje spektakularne rezultate

29.10.2012 u 20:01

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako od sjednice saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ne očekuje spektakularne rezultate vezane za rasvjetljavanje slučaja ispisa telefonskih poziva, a po njemu je ključno presjeći situaciju u kojoj kriminalni milje ima tajne informacije o istragama.

'Neke spektakularne rezultate vjerojatno ne treba očekivati ali je važan doprinos koji će Odbor dati u rasvjetljavanju cijele te priče', rekao je Josipović u ponedjeljak u emisiji Hrvatskog radija 'S predsjednikom uz kavu'. 'Trebamo se fokusirati na bit - kod jedne je osobe, vezane uz kriminalni milje, pronađeno 50 kilograma povjerljivog materijala. Ključ je da moramo presjeći situaciju u kojoj kriminalni milje ima informacije o istragama i o postupcima nadležnih državnih tijela', rekao je predsjednik Ivo Josipović dodajući kako očekuje da će se otkriti i presjeći ti kanali.

Očekuje kako će se kroz rasprave vidjeti postoje li bolja zakonska rješenja za samo izlistavanje poziva, te da li je potreban civilni ili stručni nadzor, malo drugačije profiliran. Vezano uz događaje o aferi nadzora izlista telefonskih razgovora, ponovio je kako prema njemu dostupnim podacima nije bilo kršenja zakona u primjeni određenih zakonskih mjera koje na raspolaganju ima represivni aparat, ali je bilo tehničkih pogrešaka. 'Bilo je nekih tehničkih pogrešaka u proceduri ali suštinskih kršenja nije bilo', ustvrdio je Josipović.

Na pitanje je li moguće da je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izvješće ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost vidio prije predsjednika i premijera, o čemu se u javnosti špekulira, predsjednik Josipović je rekao kako ne bi smjelo biti tako.

Karamarko ga do trenutka kada je izvješće došlo u Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost uopće nije smio vidjeti, rekao je dodavši kako nema nikakvih saznanja je li ga i kada Karamarko dobio. Kazao je da ako se pokaže kako je Karamarko izvješće dobio prije nego je to bilo moguće indicira da su neki bivši čelnici i dalje na izvoru podataka iz tajnih službi.

Upitan treba li, kada je riječ o curenju informacija, netko odgovarati Josipović je uzvratio: 'Ako se pokaže da je netko prekršio zakon mora odgovarati'. o njegovom mišljenju trenutno nema posebnog razloga za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost.

'Još se istražuje što se dogodilo pa prema tome držati sjednicu, a da se nemaju svi podaci o tome što se dogodilo je gubljenje vremena', ocijenio je predsjednik Republike. Imenovanje Dragana Lozančića na čelo SOA-e, osobe s dva državljanstva (hrvatskim i američkim) za Jospovića nije sporno.

'Mi smo mlada država u čijoj povijesti je bilo i ministara i puno viših dužnosnika od načelnika SOA-e koji su imali višestruko državljanstvo. Ne sumnjam u lojalnost niti jedne osobe koja ima hrvatsko državljanstvo, a ima i neko drugo državljanstvo. Živi ovdje, dijeli s nama sudbinu', rekao je Josipović.

Za zahtjev civilnih udruga za građanskim nadzorom nad mjerama tajnog prikupljanja podataka koje provode sigurnosno-obavještajne agencije i policija Josipović je rekao kako treba voditi računa da taj nadzor ne ugrozi funkcioniranje i povjerljivost sustava. "No, civilni nadzor je uvijek dobrodošao", ustvrdio je.

Upitan o današnjem posjetu premijera Zorana Milanovića Vatikanu te treba li crkva podnijeti teret krize prihvaćanjem smanjenja pojedinih financijskih obveza države prema njoj Josipović je rekao kako svim vjerskim zajednicama treba pružiti isto, ali u granicama mogućnosti.

"Nisam vjernik, ali sam čvrsto na stanovištu da su vjerske potrebe građana potrebe kao i svake druge. Ako brinemo o drugim potrebama trebamo brinuti i o vjerskim potrebama građana i to ne samo za većinsku katoličku crkvu već i za druge vjerske zajednice. Prema tome, načelno, vodeći računa o veličini vjerske zajednice treba im svima pružiti isto, naravno u granicama mogućnosti, a hoće li se te mogućnosti artikulirati kroz promjene ugovora ili kroz razgovore u samoj Hrvatskoj s vjerskim vlastima to je stvar tehničke razine", rekao je predsjednik Josipović.