izlazne ankete

Izbori u Ukrajini: Komičar bez političkog iskustva osvojio najviše glasova i ide u drugi krug s predsjednikom Porošenkom

31.03.2019 u 20:45

Bionic
Reading

Komičar Volodimir Zelenskij pobijedio je u nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini s osvojenih 30,4 posto glasova, te bi se u drugome krugu trebao sučeliti sa sadašnjim predsjednikom Petrom Porošenkom koji je zauzeo drugo mjesto sa 17,8 posto glasova, pokazala je izlazna anketa, prenose agencije

Bivša premijerka Julija Timošenko je na trećem mjestu s osvojenih 14,2 posto glasova te je eliminirana iz predsjedničke utrke.

Drugi krug bi se trebao održati 21. travnja.

Zelenskij je vodio i po svim ispitivanjima javnoga mnijenja ispred Porošenka i Timošenko a privlačan je glasačima zasićenima ukorijenjenom korupcijom u zemlji koja je u središtu spora Rusije i Zapada nakon uličnih prosvjeda 2014. na kojima je zbačen proruski predsjednik, a Rusija je nakon toga pripojila Krim.

Komičar Zelenskij u seriji "Sluga naroda" igra nastavnika povijesti koji postaje slavan kada se video snimka u kojoj vrijeđa državno vodstvo proširi internetom. On se potom odluči kandidirati za predsjednika i iznenađujuće pobijedi.

Stvarnost izgleda gotovo kao preslika serije. Zelenskij je svoju kandidaturu objavio na ukrajinskoj televiziji "1+1" na Staru godinu, nešto prije ponoći, kada su gledatelji očekivali tradicionalnu poruku predsjednika Porošenka.