VODI I MINISTRA BUTKOVIĆA

Predsjednica u Zadru otvara radove na putničkom terminalu Gaženica

29.08.2016 u 07:36

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovat će na otvorenju radova na izgradnji buduće zgrade putničkoga terminala u Novoj luci Gaženica

Treća faza realizacije Projekta Nove luke Gaženica obuhvaća izgradnju zgrade terminala s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te hortikulturnim uređenjem okoliša na ukupnoj površini od oko 18.000 kvadratnih metara uz planirani rok dovršetka svih radova tijekom predstojećih 14 mjeseci. Ukupna vrijednost realizacije treće faze projekta je 24,7 milijuna eura, bez uračunatog PDV-a.

Treća faza realizacije Projekta Nove luke Gaženica obuhvaća izgradnju zgrade terminala površine 24.537 kvadratnih metara, uključno s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te hortikulturnim uređenjem okoliša na ukupnoj površini od oko 18.000 kvadrata. Planirani rok dovršetka svih radova je 14 mjeseci.

Banka kreditor je njemački KfW-Development Bank. Zgradom terminala omogućit će se provođenje sve strožih zahtjeva u pogledu sigurnosti putnika, objedinit će se veliki dio javnih službi poput policije, lučke kapetanije i lučke uprave, kvaliteta prihvata putnika biti će neusporedivo veća te će taj prvi i najznačajniji dojam putnika/turista pri dolasku u Zadar i Hrvatsku biti dignut na jednu višu razinu.

To će ne samo u prometnom već i gospodarskom smislu značajno doprinijeti daljnjem razvoju Zadarske županije, ali i hrvatskoga gospodarstva u cjelini. Tijekom 2014. godine okončani su radovi na lučkoj infrastrukturi (II. i III. a faza projekta), a do lipnja 2015. godine postavljene su sve predviđene čelične konstrukcije na rampama koje su omogućile neometano pristajanje trajekata te ukrcaj i iskrcaj vozila čime su se u ožujku 2015. godine stekli uvjeti da se u Novu luku Gaženica preusmjeri cjelokupan domaći trajektni promet iz zadarske gradske luke, a dovršetkom izgradnje i prilagodbe graničnog prijelaza u lipnju 2015. godine, u luku Gaženica premješten je i međunarodni trajektni promet.