OBEĆANJE - LUDOM RADOVANJE

Predsjednica stalno seli Ured, a nikako da preseli. Hoće li Goran Marić to rasplesti?

08.11.2016 u 17:38

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je peti put od početka mandata privremeno premjestila svoj ured s Pantovčaka u neki drugi hrvatski grad, ovoga puta Rijeku, nastojeći se približiti građanima i pobliže upoznati s njihovim problemima

I dok predsjednica privremeno plovi sa svojim uredom po Hrvatskoj, njegovo trajno premještanje, što je obećala u predizbornoj kampanji prije dvije godine, prilično zapinje. Zgrada u Visokoj je, naime, odmah otpala zbog sigurnosnih uvjeta, a ubrzo je predsjednica osnovala povjerenstvo koje ni nakon godinu i pol nije pronašlo adekvatnu lokaciju koja bi udovoljila svim potrebama za obavljanje svakodnevnih dužnosti te raznih protokolarnih, tehničkih i sigurnosnih potreba njezina ureda. Mnogo se pisalo i o tome da prostor treba pružiti mogućnosti za adekvatnu protubalističku i protuprislušnu zaštitu.

Kad predsjedničino povjerenstvo konačno pripremi Stručni nalaz o smještajnim potrebama Ureda predsjednice, na temelju njega bi Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) trebao ponuditi odgovarajuće objekte u vlasništvu države za moguće preseljenje Ureda. Zanimljivo je to da trakavica s preseljenjem predsjednice traje toliko dugo da je u međuvremenu DUUDI prerastao u Ministarstvo državne imovine. Tako bi o preporuku o najadekvatnijoj lokaciji za preseljenje, ako do njega ikad dođe, na novu lokaciju trebao dati novi ministar državne imovine Goran Marić.

No dok njezini potezi, barem ako je suditi prema anketama popularnosti, kod građana ne nailaze na plodno tlo, postavlja se pitanje koliko je sigurno za predsjednicu tako seliti Ured svako malo po zemlji. Praksa seljenja Ureda projekt je koji je uvela odmah poslije preuzimanja vlasti i čini se da ne planira odustati od njega. Prvo je preselila Ured u Split, pa u Pulu, a početkom ove godine Grabar Kitarović otvorila ga je u Vukovaru, da bi posljednja selidba bila ona u Zadar u travnju ove godine. Ilustracije radi, četiri dana izmještanja Ureda u Zadar koštala su državu 33 tisuće kuna. S Pantovčaka najavljuju, nakon Rijeke i Primorsko-goranske županije, sličan radni posjet i boravak u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Sigurnosni stručnjak Mate Laušić mišljenja je da nema nekog većeg ugrožavanja zbog izmještanja Ureda i da privremeno seljenje predsjednice na drugu lokaciju ne iziskuje poseban sigurnosni angažman.

'Prije nje na teren odlazi sigurnosno-protokolarna prethodnica i izviđa situaciju. Provjeravaju se lokaliteti na kojima će predsjednica boraviti (u ovom slučaju to je zgrada Primorsko-goranske županije), pregledavaju trase kretanja i određuju alternativni pravci. Sigurnosne službe su obavile provjere koje se odnose na protueksplozivnu i protuobavještajnu zaštitu, zone ugroze… ', objasnio nam je Laušić.
451716 ,451534 ,451346 ,451435