SLUČAJ TOPLAK

Predsjednica se riješila sigurnjaka koji je plagirao diplomski

19.03.2015 u 06:50

Bionic
Reading

Iako je bivši predsjednik Ivo Josipović smatrao kako Silvije Toplak toliko dobro radi na poslovima osiguranja da zaslužuje odlikovanje, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nije ga zadržala na Pantovčaku. Toplak više ne radi na poslovima neposrednog osiguranja predsjednice RH. Doznali smo to iz odgovora na upit tportala radi li Toplak još uvijek na poslovima osiguranja u Uredu predsjednice

Zanimalo nas je i hoće li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović oduzeti Silviju Toplaku odlikovanje zbog plagiranja diplomskog rada, zbog kojega mu je poništena diploma Visoke policijske škole, zajedno s još 18 diplomanata, među kojima su glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić i Robert Ljutić, bliski suradnik Milana Bandića.

U Uredu predsjednice kratko odgovaraju kako će predsjednica Grabar Kitarović postupiti sukladno zakonu.

Uvidom u Zakon o odlikovanjima i priznanjima RH, odnosno Pravilnik o odlikovanjima i priznanjima, jasno je kako ona u ovom trenutku ne može Toplaku oduzeti državno odlikovanje.

Naime, kako stoji u Pravilniku o odlikovanjima i priznanjima, oduzimanje državnog odlikovanja ili priznanja može se predložiti i provesti jedino za nositelje koji su pravomoćno osuđeni na bezuvjetnu kaznu zatvora od najmanje tri godine.

Protiv Toplaka i ostalih visokih policijskih dužnosnika koji su uhvaćeni u plagiranju diplomskih radova na Visokoj policijskoj školi nije podignuta ni kaznena prijava.