LICEM U LICE

Predsjednica pozvala Karamarka i Milanovića, ovog puta bez Mosta

08.12.2015 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak će započeti treći krug konzultacija i to zajedničkim sastankom predstavnika Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste u 14 sati, potvrđeno je tportalu u Uredu predsjednice. Bit će to prilika da se Zoran Milanović i Tomislav Karamarko opet 'sučele', ovaj put na poziv predsjednice

Sastankom dviju najvećih koalicija, koje su na izborima osvojile i najviše mandata, započet će treći krug konzultacija što će se najvjerojatnije nastaviti u utorak.

Podsjetimo, do ponedjeljka odgovor na svoju ponudu zajedničke vlade na čelu s nestranačkim i neutralnim premijerom očekuje Most. I u SDP-u i HDZ-u još jučer su najavili da će za odgovor morati konzultirati svoja stranačka tijela. Zoran Milanović za mišljenje će već u subotu pitati Glavni odbor SDP-a dok je Tomislav Karamarko najavio Predsjedništvo stranke, prije kojeg će, već sutra, održati još jedan sastanak s Mostom. Prvi je jasno ideju zajedničke vlade odbio Milanovićev koalicijski partner HNS, a nakon njih i HSU i Laburisti.

Prije sastanka koalicije Hrvatska raste i Domoljubne koalicije predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u 11 sati održat će i sastanak s pet profesora ustavnog prava na temu izbora, potvrđeno je tportalu u Uredu predsjednice. Na sastanak su pozvani Branko Smerdel sa zagrebačkog Pravnog fakulteta, Zvonimir Lauc i Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta, Sanja Barić s riječkog Pravnog fakulteta te Arsen Bačić sa splitskog Pravnog fakulteta.

Oni bi predsjednici trebali razriješiti dvojbe oko određivanja mandatara, odnosno treba li inzistirati na odredbi Ustava da mandatar treba uvjeriti predsjednicu da uživa podršku većine svih zastupnika, odnosno da ima 76 potpisa, i može li bez određivanja mandatara imenovati tehničku vladu i raspisati nove izbore.

Zbog različitih interpretacija u javnosti Grabar Kitarović je jučer nakon konzultacija poručila svim političkim akterima da će do kraja procesa 'ustrajati na potpunoj primjeni ustavne odredbe koja za dodjelu statusa mandatara uvjetuje potporu većine svih zastupnika u Hrvatskom saboru', i pritom odlučno odbacila 'bilo kakvu vrstu pritiska'.

'Hrvatice i Hrvati i svi hrvatski državljani ovlastili su me da u njihovo ime štitim Ustav, demokratske vrijednosti i stabilnost ustavnopravnog poretka i državnih institucija. Na tome ću ustrajati i nikome neće dopustiti da iz bilo kojeg partikularnog interesa ugrozi stabilnost države i demokratski poredak', poručila je predsjednica.