BEZ OBRAZLOŽENJA

Predsjednica pomilovala čovjeka koji je oprostio milijunski kredit njezinom najvećem donatoru

02.02.2016 u 15:00

Bionic
Reading

Iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar Kitarović zasad ne odgovaraju na upit tportala zašto je pomilovala Danka Seitera, bivšeg člana Uprave Karlovačke banke, osuđenog zbog opraštanja kredita poduzetniku Nikoli Hanželu, inače najvećem donatoru predsjedničke kampanje Kolinde Grabar Kitarović. Iako su s Pantovčaka promptno odgovorili na dio pitanja o pomilovanju HDZ-ovog donatora Leona Suića, poručivši da je on pomilovan primarno zbog narušenog zdravlja, ignorirali su drugi dio našeg pitanja, onaj o Danku Seiteru, koji je na optuženičkoj klupi sjedio u Hanželovom društvu

Bivši čelnici Karlovačke banke, njih čak četvero, proglašeni su 2009. krivima na Županijskom sudu u Karlovcu zbog zloporabe položaja i ovlasti jer su oprostili kredit karlovačkom poduzetniku Nikoli Hanželu. Danko Seiter, Mijo Bursić i Sanda Cvitešić dobili su dvogodišnje zatvorske kazne dok je Ivan Butković osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora. Butković je u inkriminirano vrijeme bio direktor tvrtke KA-BAH u vlasništvu banke koja je preuzela i potom otpisala dug Obrtu Hanžel u vlasništvu Nikole Hanžela. Poduzetnik Hanžel oslobođen je u nedostatku dokaza da je pomagao direktorima banke da otpišu sporni kredit, ali mu je naloženo da vrati milijun kuna protupravno stečene imovinske koristi.

Nekoliko godina kasnije Hanžel će postati najveći pojedinačni donator Kolinde Grabar Kitarović u njezinoj predsjedničkoj kampanji. Nakon izborne pobjede predsjednica je svečano posjetila tvrtku Lana - karlovačka tiskara d. d. u Hanželovom vlasništvu, a devet mjeseci kasnije odlučila je da će pomilovati Danka Seitera, čovjeka koji je Hanželu oprostio kredit. Preciznije, predsjednica je Seiteru zamijenila neizdržani dio kazne zatvora u trajanju od godine dana uvjetnom osudom, što se neće izvršiti ukoliko osuđenik u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo.Hanžel je preko tvrtke Lana - karlovačka tiskara za predsjedničku kampanju Kolinde Grabar Kitarović uplatio 197.000 kuna. U članku o najvećem predsjedničinom donatoru, Novi list izvijestio je da je Hanžel poslovnu karijeru započeo kao vozač kamiona Karlovačke tiskare, u čijoj je privatizaciji sudjelovao 1995. Prema podacima dostupnim na portalu Poslovna.hr, Lana - karlovačka tiskara u 2014. zapošljavala je 239 ljudi, a prosječna plaća u tom poduzeću bila je 5695 kuna.Te godine prihodovali su nešto više od 111 milijuna kuna, uz dobit od oko šest milijuna. Danko Seiter bio je član Nadzornog odbora Lane - karlovačke tiskare u razdoblju od 1996. do 1997. Danas ima odvjetnički ured u Karlovcu, ali podaci o njegovom poslovanju nisu dostupni. Vidljivo je samo da je preporučena provjera.

Iz Ureda predsjednice tportal još uvijek čeka odgovor na izričito pitanje zbog čega je Kolinda Grabar Kitarović pomilovala Danka Seitera.