POSLALA MU PISMO

Predsjednica Kavazoviću: U BiH se protiv mene vodi neargumentirana kampanja

26.09.2017 u 17:19

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odgovorila je na pismo velikog muftije Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

Predsjednica u pismu izražava svoje žaljenje što se u dijelu javnosti u Bosni i Hercegovini već mjesecima vodi kampanja protiv nje i tvrdi da kampanja nije ničim argumentirana - nijednom njenom izjavom ili riječju.

Poručila je Kavazoviću da u svom pismu nije naveo nijednu riječ koja bi opravdala kritike o „neargumentiranim izjavama“ koje joj se stavljaju na teret.

'Moja riječ nikada nije išla ni protiv muslimana, ni protiv Bošnjaka, ni protiv Bosne i Hercegovine', poručila je u pismu predsjednica.

Mediji javljaju da je Kavazović zahvalio Grabar-Kitarović na odgovoru, ističući da se sa njom slaže kako je "iskrena komunikacija najbolji put da se otklone bilo koje i bilo kakve dvojbe koje bi mogle naštetiti odnosima država i naroda kojima pripadamo“.

Poglavar Islamske zajednice u BiH je prošli tjedan uputio hrvatskoj predsjednici pismo u kojemu ju je optužio da zlonamjerno pokušava diskreditirati Bošnjake povezujući ih s terorizmom.

Zatražio je da radi očuvanja dobrosusjedskih odnosa objasni dokaze na temelju kojih iznosi svoje tvrdnje da su muslimani u BiH i okruženju opasnost po Hrvatsku i Europu, objavljeno je na mrežnim stranicama Rijaseta IZ u BiH.

  • +12
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović otvorila privremeni Ured predsjednice u Gospiću Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Kavazovićevo pismo uslijedilo je nakon tvrdnji iz ureda hrvatske predsjednice da u BiH ima između pet i deset tisuća radikaliziranih osoba koje predstavljaju potencijalnu sigurnosnu prijetnju na tragu islamskog terorizma.

Utemeljnost takvih tvrdnji ranije su opovrgnuli visoki bosanskeohercegovački dužnosnici te ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, no nisu naveli koji su pravi razmjeri terorističke prijetnje u BiH.