PRVA ŽENA NA ČELU J. KOREJE

Predsjednica Park: Sj. Koreja je težak sigurnosni izazov

20.12.2012 u 11:41

Bionic
Reading

Novoizabrana južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izjavila je u četvrtak kako je prošlotjedno lansiranje rakete dugog dometa Sjeverne Koreje pokazalo da je sigurnost glavna briga u sjeveroistočnoj Aziji i obećala da će surađivati s regionalnim partnerima u interesu mira

'Sjevernokorejsko lansiranje projektila dugog dometa pokazalo je tešku sigurnosnu stvarnost s kojom smo suočeni', rekla je Park na konferenciji za novinare, dan nakon što pobijedila na predsjedničkim izborima.

'Pokušat ću raditi na većoj pomirbi, suradnji i miru u sjeveroistočnoj Aziji na temelju pravilne percepcije povijesti', rekla je Park, aludirajući na tinjajući sukob s Tokijom oko njihove kolonijalne prošlosti.

Japan je bio kolonijalni vladar Koreje a sa Seulom se spori oko suvereniteta nad jednim otokom, dok Južna Koreja od Tokija zahtijeva primjerenu ispriku za prisilno seksualno ropstvo korejskih žena tijekom okupacije.

Konzervativka Park, kći ubijenog vojnog vlastodršca i kasnije predsjednika države Park Chung-heea (na vlasti od 1961. to 1979.), izabrana je u srijedu za prvu predsjednicu Južne Koreje s 51,6 posto glasova.