potraga u tijeku

Predsjednica nema ni savjetnika za vanjsku politiku, Drobnjak ju odbio

14.12.2018 u 20:21

Bionic
Reading

Iako je sve bilo dogovoreno, Vladimir Drobnjak ipak neće postati novi savjetnik za vanjsku politiku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Drobnjak je trebao naslijediti dosadašnjeg savjetnika Darija Mihelina koji već početkom godine odlazi na novu dužnost, i to kao veleposlanik u Kini

Koliko će to savjetničko mjesto na Pantovčaku ostati upražnjeno, ne zna se, javlja Večernji list.

Drobnjak je trenutačno stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u u New Yorku i već se dulje čekalo na njegovo razrješenje kako bi mogao preuzeti novu dužnost. No situacija se iznenada promijenila prije kojih mjesec i pol dana i dogovor je otpao. Koji su razlozi, može se samo nagađati.

S jedne strane, može se čuti da je Drobnjak promijenio mišljenje i odbio ponudu, dok se s druge govori kako bi uskoro ionako trebao otići u mirovinu. Inače, riječ je diplomatu za kojeg mnogi smatraju da bi morao biti u Zagrebu za vrijeme pripreme i predsjedanja Hrvatske Vijećem EU u prvoj polovini 2020.

  • +4
Savjetnici predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Drobnjak je sedam godina bio glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom, prije toga je također bio veleposlanik pri Ujedinjenim narodima. Prije New Yorka, u vrijeme trećesiječanjske Vlade, Drobnjak je, kao veleposlanik, Hrvatsku predstavljao pri Europskim zajednicama u Bruxellesu.