POŽEGA

Predsjednica na svečanoj prisegi 21. naraštaja dragovoljnih ročnika

10.03.2018 u 12:54

Bionic
Reading

U Središtu za temeljnu obuku u vojarni '123. brigade HV' u Požegi u subotu je održana svečana prisega 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Zapovjednik Milan Čorak vodio je ceremoniju, a vojnici su svečano prisegnuli. Potom su im se obratili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, ministar obrane Damir Krstičević i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga  Kolinda Grabar-Kitarović

'Današnjom ste se prisegom obvezali na vjernost svojoj domovini te na profesionalno izvršavanje svojih obveza, uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona. Ovakve svečanosti su uvijek naša obveza, odati počast i izreći zahvalu našim poginulim, nestalim, ranjenim i umrlim suborcima i njihovim obiteljima. U današnjem globaliziranom svijetu, punom kriza i izazova razvijamo vojsku spremnu i sposobnu zaštititi hrvatske nacionalne interese, te zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi miru i stabilnosti u svijetu. Naša HV će se i dalje nastaviti razvijati prožeta domoljubljem i pobjedničkim duhom kojeg smo stekli u pobjedničkom ratu, kao i iskustvima stečenim u provedbi međunarodnih operacija, potpore miru i provedbi zadaća i potpore stanovništvu u zemlji', kazao je među ostalim Šundov.

Ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je sve nazočne i kazao da je iznimno ponosan kad vidi mlade ljude, mlade domoljube ovako postrojene.

'Ovom prilikom želim se zahvaliti i čestitati roditeljima naših ročnica i ročnika što su vas odgojili u tom duhu. Ovim činom svečane prisege postali se dio Hrvatske vojske, vojske pobjednika iznikle u Domovinskom ratu. To je poziv koji podrazumijeva puno odricanja, ali je i velika čast', rekao je Krstičević. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i vrhovna zapovjednica OS RH pozdravila je sve nazočne. 

'Ne samo u vojnoj službi već i u svim segmentima društva potreban nam je nesebičan rad i zalaganje za opće i veće dobro. Zbog toga, i opet iznova, ovakve prigode u meni bude vjeru da s pravom i samouvjereno gledamo u budućnost naše domovine. Današnjom prisegom postajate dio jedne velike domovinske obitelji, Hrvatske vojske. Postajete nasljednici najslavnijeg razdoblja hrvatske povijesti i nastanka hrvatske države u obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu, postajete nasljednici hrvatskih branitelja među kojima sigurno ima vaših očeva i djedova. Time se zauvijek možete ponositi', istaknula je predsjednica te je pozvala ročnike da ostanu u Hrvatskoj i u njoj grade svoju budućnost.

  • +19
Svečana prisega 21. naraštaja dragovoljnih ročnika u Požegi Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL