NEĆE O VOJNOM ROKU

Predsjednica i premijer prvi put zajedno na Pantovčaku

07.04.2015 u 08:03

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović zajednički su sazvali sjednicu Vijeća za obranu. Sjednica je, doznajemo, sazvana na inicijativu premijera Milanovića, a održat će se na Pantovčaku. Poziv je predsjednica podržala i bez većih problema usuglasili su se o dnevnom redu. Razgovarat će se o stanju u Oružanim snagama

Na sjednicu dolazi i ministar obrane Ante Kotromanović koji će predsjednici, kako doznajemo, predstaviti projekte modernizacije Oružanih snaga na kojima rade, između ostalih vezane uz nabavu ophodnih brodova i haubica. Doći će i ministar financija Boris Lalovac, s kojim će se sigurno razgovarati o tome kako povećavati proračun za obranu, koji je više od 10 godina u padu - od 2004. proračun za oružane snage smanjio se za oko dvije milijarde kuna.

Znamo da predsjednica, što je više puta isticala, stanjem u Oružanim snagama, Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, mornarici, obalnoj straži, nije zadovoljna. No da bi se za išta konkretnije stvorile pretpostavke, prije svega treba usvojiti Nacionalnu strategiju Republike Hrvatske, jer je postojeća iz 2002., iz koje bi onda proizašli planovi o dugoročnom razvoju Oružanih snaga i isto tako, normalno, plan obrane.

No, ako se išta dogovore, sve vezano uz oružane snage mora se donijeti u suglasnosti predsjednice države i predsjednika Vlade. Isto tako doznajemo kako na sjednici neće biti riječi o riječi o uvođenju vojnog roka, što je posljednih dana diglo dosta prašine. Ovo je inače treći susret premijera i predsjednice, ali prvi na Pantovčaku. Predsjednica Grabar-Kitarović i premijer Zoran Milanović prvi put su zajedno sudjelovali na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koja je 12. ožujka održana u Hrvatskom saboru.