ZAJEDNO S PAHOROM

Predsjednica Grabar-Kitarović u radnom posjetu Makedoniji

11.04.2016 u 15:39

Bionic
Reading

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović boravit će u utorak i srijedu u radnom posjetu Makedoniji zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, gdje će se sastati s makedonskim predsjednikom Gjorgeom Ivanovim i posjetiti privremeni tranzitni centar za migrante "Vinojug" u Gevgeliji te se susresti s hrvatskim i slovenskim policijskim službenicima, priopćio je Ured za odnose s javnošću.

Nakon trilateralnog sastanka šefova država, hrvatska predsjednica i njezin slovenski kolega sastat će se s predstavnicima političkih stranaka u Makedoniji.

U Makedoniji vlada dugotrajna politička kriza koja bi se mogla okončati izvanrednim izborima zakazanim za 5. lipnja. Parlament je raspušten 7. travnja kada su zastupnici točno u ponoć izglasali formalno raspuštanje Sobranja, čime je počelo 60-dnevno odbrojavanje do izbora.

Međutim, najveća makedonska oporbena stranka tada je najavila da će bojkotirati prijevremene izbore i dovela u pitanje realizaciju dogovora između Bruxellesa i makedonskih stranaka o rješavanju višemjesečne političke blokade u zemlji.

Kriza u Makedoniji izbila je kada je oporba iznijela tvrdnje po kojima su vladajući konzervativci nezakonito prisluškivali 20.000 ljudi, uključujući policiju, suce, novinare i strane diplomate.

U srijedu, drugog dana radnog posjeta, predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Pahor i predsjednik Ivanov obići će privremeni tranzitni centar za migrante "Vinojug" u Gevgeliji gdje će se susresti s policijskim službenicima Hrvatske i Slovenije, najavljeno je u službenom priopćenju.

Stanje na makedonsko-grčkoj granici i dalje je vrlo napeto, a u nedjelju su makedonski redarstvenici u Idomeniju suzavcem rastjerivali stotine migranata koji su htjeli srušiti pograničnu ogradu, tražeći "otvaranje granice" zatvorene početkom ožujka. Službena Atena je optužila Skoplje za primjenu "prekomjernog nasilja", no druga strana to opovrgava.

Više od 11.000 migranata i izbjeglica već mjesec i pol dana boravi u Idomeniju u bijednim uvjetima i gotovo svakodnevno prosvjeduju tražeći otvaranje granice, blokirane od početka ožujka nakon zatvaranja takozvane balkanske rute.

Grčka sve dosad nije uspjela uvjeriti oko 11.000 izbjeglica i migranata koji su se natiskali u Idomeniju u nadi da će doći do sjevera Europe, da im je ruta zatvorena i da se moraju vratiti u prihvatilišta organizirana u toj zemlji kako bi dobili azil ili se pomirili s izgonom.

Od zatvaranja balkanske rute nanizalo se niz sukoba policije i migranata, a Kolinda Grabar-Kitarović i makedonski predsjednik Gjorge Ivanov su sredinom ožujka telefonski razgovarali o incidentu kada je nekoliko stotina migranata pokušalo prijeći granicu te ući u Makedoniju, pri čemu se troje ljudi utopilo.

Dvoje predsjednika se tada složilo da treba učiniti sve kako se takvi incidenti ne bi ponovili, a Ivanov je detaljno tada izvijestio hrvatsku predsjednicu o navedenom pokušaju nekontroliranog ilegalnog prelaska granice i utapanju troje ljudi, naglasivši da je sve završeno pravovremenom reakcijom, bez upotrebe sile.

Predsjednik Ivanov zahvalio se i hrvatskim policajcima koji se nalaze u Makedoniji, a koji su sudjelovali u akciji, ističući da će Makedonija i dalje poduzimati sve mjere i aktivnosti za zaštitu državne granice i očuvanje nacionalne sigurnosti, posebno pazeći na humano postupanje s migrantima.

Najavio je kako će i nadalje postupati u skladu s odlukama Europskog vijeća te pratiti postupke drugih država duž migrantske rute i kako neće dopustiti ilegalne ulaska migranata u Makedoniju.