DAN U VUKOVARU

Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila 'Sunčicu' i branitelje

20.04.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja je u ponedjeljak u posjetu Vukovaru, sastala se u Klubu "Sunčica" sa ženama stradalnicama Domovinskog rata, a u Domu hrvatskih branitelja s predstavnicima braniteljskih udruga razgovarala je o problemima vukovarskih branitelja

Počašćeni smo što nas je predsjednica posjetila i što smo imale priliku iznijeti joj svoja očekivanja od zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u ratu, koji bi uskoro trebao na čitanje u Hrvatski sabor, i zahvalni smo joj na potpori koju nam je izrazila, rekla je novinarima Snježana Maljak iz Kluba "Sunčica" nakon sastanka s Kolindom Grabar-Kitarović.

Poručila je kako ništa ne može nadoknaditi patnju kroz koju je prošao dio žena u Domovinskom ratu.

"Nikakav novac ni bilo što drugo ne može nadoknaditi ono kroz što smo mi prošle, svu patnju i ostalo, ali je je ipak ovo neki oblik zadovoljštine koji nam daje snagu za dalje", rekla je Maljak, koja je izišla pred novinare dok je Kolinda Grabar-Kitarović još razgovarala s članicama Kluba "Sunčica". Ta udruga pruža psihosocijalnu pomoć ženama žrtvama silovanju u agresiji na Hrvatsku.

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Domu hrvatskih branitelja s predstavnicima vukovarskih braniteljskih udruga ali ni tu, kao ni u "Sunčici", nije željela davati izjave.

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je novinarima nakon sastanka kako su branitelji s predsjednicom razgovarali o mnogim problemima koji ih tište.

"Imali smo jednu široku temu za razgovor i nadamo se da će nam uspjeti pomoći barem u nekim stvarima kako bismo došli do bolje i pravednije Hrvatske", rekao je Josić, koji je predsjednici uručio prigodne darove, među kojima i popis strateških ciljeva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, prije nekoliko dana predstavljen javnosti. Na pitanje novinara jesu li razgovarali o ćirilici, odgovorio je da se to pitanje nije moglo izbjeći.

"Rekli smo joj kako se problematika ćirilice u Vukovaru vrlo lako može riještii. Jednostavno - napravite novi popis stanovništva i kada se bude utvrdilo da njih tu ima 22-23 posto, neće više uopće nitko postaviti temu ćirilice na stol", rekao je, dodajući kako predsjednica ne može narediti da se načini novi popis stanovništva u Vukovaru, nego samo "negdje napomenuti da bi to bilo dobro učiniti".

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović tijekom današnjeg boravka u Vukovaru razgovarala je i s gradskim čelnicima o stanju u Vukovaru. Nakon izlaska iz zgrade Gradskog poglavarstva, na trgu ju je dočekalo stotinjak građana koji su je burno pozdravili te su se neki s njom i fotografirali.

Počast poginulima u obrani Vukovara predsjednica Grabar-Kitarović odala je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata i na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Boravak u Vukovaru Kolinda Grabar-Kitarović završit će posjetom tvrtkama "Yasenka" d.o.o. i "Gumix – elastor" d.o.o.