DAN S VATROGASCIMA

Predsjednica Grabar Kitarović: Možemo sami pogasiti požare

25.07.2015 u 19:03

Bionic
Reading

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović obišla je u subotu poslijepodne istarske vatrogasce koji se od četvrtka bore protiv vatrene stihije na području Plominske gore te između Kršana i Kožljaka

Zahvalivši se vatrogascima na velikom trudu i zalaganju, predsjednica Grabar Kitarović istaknula je kako je u toj borbi protiv vatrene stihije najvažnije sačuvati ljudske živote, a po mogućnosti i imovinu. "Koliko god su ovi vremenski uvjeti dobri za turističku sezonu, toliko je velika opasnost od požara", kazala je hrvatska predsjednica.

Predsjednica Grabar Kitarović smatra kako požari koji su se do sada dogodili ukazuju upravo na integriranje sustava domovinske sigurnosti odnosno da se, kako je rekla "oslanjamo prije svega na vlastite snage i da u svemu sudjeluju i sami građani ranim dojavama i sudjelovanjem u prevenciji požara".

"Za sada su nam dovoljne naše vlastite snage i mogućnosti. Vojska je bila na terenu na Pelješcu, tu su i naši kanaderi ali vjerujem u regionalnu suradnju, bude li potrebno, odnosno u mogućnost da i susjedne zemlje priskoče u pomoć", poručila je predsjednica izrazivši nadu kako za to neće biti potrebe. Stoga je pozvala građane da budu na oprezu, s obzirom na to da je, kako je rekla, "većina požara podmetnuta ili su izbili zbog vremenskih neprilika i upravo iz tog razloga od iznimne je važnosti oprez i rana dojava".

Županijski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac izvijestio je predsjednicu o stanju na terenu istaknuvši da su oba požara od jutros pod nadzorom te da je požar na području Plominske gore progutao više od 600 hektara bjelogorične šume, trave i niskog raslinja dok je u požaru između Kršana i Kožljaka izgorjelo više od 60 hektara trave i niskog raslinja.

"Vjetar predstavlja velik problem, no do kraja dana situacija će biti pod kontrolom", zaključio je Kozlevac dodavši kako je u Istri danas izbilo deset požara.

"U Istri u prosjeku 90 posto požara gasimo sami, a u preostalih deset posto u pomoć stižu zračne snage. Imamo dobar, razvijen sustav, sedam vatrogasnih postrojbi s 230 vatrogasaca te 34 DVD-a s 1.040 osposobljenih i dobro opremljenih vatrogasaca", poručio je Dino Kozlevac.