SEKULARNA DRŽAVA

'Predsjednica bi na blagoslov morala pozvati i budiste'

20.02.2015 u 14:06

Bionic
Reading

Prvi potezi novoizabrane hrvatske predsjednice nedvojbeno su oduševili dio Hrvatske koji se rado identificira s većinom što se nedavno okupila na inauguraciji pred crkvom sv. Marka u Zagrebu

No kao što već i neke televizijske reklame bilježe, Lijepa Naša u posljednje vrijeme nije monolitna; u istoj euforiji ne sudjeluju baš svi jednako.

Tako primjerice ima Hrvata koji smatraju da je Kolinda Grabar Kitarović u Predsjedničke dvore na blagoslov prostorija trebala pozvati predstavnike svih religija, uključujući brojne manjinske, pa čak i humaniste, ateiste i agnostike. Ili nije trebala pozvati nikoga, po uzoru na druge čelnike zapadnoeuropskih država koje drže do svoje sekularne tradicije.

20-ak religija, jedan blagoslov, a država sekularna

Renato Petek, predsjednik udruge Lotos koja promiče prijateljstvo te suradnju Hrvatske i Indije, kao i potpredsjednik udruge Moj glas koja promiče građansku kulturu, kaže da ga je prvi potez Grabar Kitarović pomalo razočarao.

'Iznenadilo me je to što je katolički svećenik već prvi dan došao blagosloviti predsjedničke prostorije jer sam očekivao da će se naša predsjednica ponašati kao čelnica svih državljana u skladu s Ustavom, prema kojem je Hrvatska sekularna država', rekao je Petek, koji također smatra da bi bilo bolje da vjerski simboli uopće ne budu dio ikonografije javnih institucija.

'Kada sam vidio da je ipak pozvala katoličkog svećenika na blagoslov, pomislio sam da bi onda mogla pozvati i druge. U Hrvatskoj postoji dvadesetak registriranih vjerskih zajednica, a u svojem predsjedničkom inauguracijskom govoru Grabar Kitarović je, među ostalim, isticala manjine, zajedništvo i jednakost', objasnio je.

Petek je, kaže, stoga nazvao Ured predsjednice kako bi predložio da zgradu dođu blagosloviti i hindusi i budisti.

'Kao predsjednik udruge Lotos, imam prijatelje među hrvatskim budistima i hindusima pa sam htio predložiti da njihovi predstavnici dođu blagosloviti prostor i ponuditi svoju dobru volju za napredak, prosperitet i jedinstvo naše države. U tom kontekstu sam nazvao Ured predsjednice. Zanimalo me je jesu li bili pozvani i predstavnici svih drugih registriranih vjerskih zajednica. Javila mi se neka gospođa koja mi se predstavila samo kao Dubravka. Rekla je da je to samo početak i da im pošaljem dopis ako želim organizirati takav posjet. Međutim ja nisam predstavnik budista i hindusa nego ih samo poznajem. Ipak, smatram da bi bilo dobro da predsjednica, ako želi zastupati sve građane Hrvatske bez obzira na vjeroispovijest, na blagoslov pozove sve, uključujući predstavnike udruga koje zastupaju humanizam, ateizam ili agnosticizam. To bi bio potez koji bi sigurno odobrili svi građani. Ovako je ona prvim potezom podržala samo većinsku vjersku zajednicu kojoj pripadaju ona i stranka iz koje dolazi', rekao je Petek.