VRHOVNI SUD VRATIO PREDMET

Albanac koji je pustio dron u Beogradu načekat će se na azil u Hrvatskoj

11.08.2017 u 15:20

Bionic
Reading

Vijeće Vrhovnog suda je na sjednici održanoj 10. kolovoza 2017. donijelo rješenje kojim je u povodu žalbe izručenika Ismalia Morinaja, po službenoj dužnosti ukinulo pobijano rješenje i predmet je upućen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje

Morina, čije je izručenje Srbiji zbog izazivanja nereda na nogometnoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. nepravomoćno odobrio Županijski sud u Dubrovniku, navodno je u međuvremenu u Hrvatskoj zatražio azil, prenosi N1 televizija.

'Iz navedenih razloga je u povodu žalbe izručenika, po službenoj dužnosti, pobijano rješenje ukinuto te je predmet upućen sudu prvog stupnja na ponovno odlučivanje, dok je žalba izručenika time postala bespredmetna. Naime, sve dok se navedene postupovne povrede ne otklone, rješenje nije podobno za ispitivane u pogledu žalbenih osnova koje izručenik ističe u žalbi.

U ponovljenom postupku sud prvog stupnja će, dakako, ako utvrdi da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje, u izreku rješenja navesti o kojem se konkretnom kaznenom djelu za koje se izručenje odobrava radi na način da će se citirati i pravni akt na temelju kojeg država moliteljica traži izručenje.

Nadalje, s obzirom na to da se izručenik nije odrekao zaštitnog učinka načela specijalnosti, u izreku je potrebno unijeti i odredbe tog načela iz čl. 37. ZOMPO-a (iako se te okolnosti u smislu odredbe čl. 57. ZOMPO-a navode i u rješenju ministra pravosuđa). U obrazloženju rješenja će sud prvog stupnja izložiti ona bitna obilježja kaznenog djela iz kojih bi se moglo utvrditi radi li se doista o kaznenom djelu koje je kažnjivo i po domaćem pravu, da nije nastupila zastara i da ne postoje druge zakonske zapreke za izručenje te će o svim tim utvrđenjima izložiti konkretne i razumljive razloge', stoji u dijelu rješenja koje je objavio Vrhovni sud Republike Hrvatske.