izbjegavajte sunce od 10 do 17 sati

Pred nama je vrhunac toplinskog vala, temperature će se penjati i do 40°C, a nekima bi mogla život zagorčati još jedna stvar

11.08.2019 u 20:51

Bionic
Reading

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju na opasnost od velikih vrućina. Naime, cijelu je Hrvatsku ponovno zahvatio toplinski val, vrhunac se očekuje sutra. Najviša temperatura zraka uglavnom će biti oko 35 °C, a ponegdje i viša - osobito u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će u ponedjeljak biti i oko 40°C!

Valja stoga još jednom podsjetiti na najvažnije preporuke Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo: nastojte rashladiti prostor u kojem boravite, izbjegavajte koliko možete izlazak u najtoplijem dijelu dana od 10 do 17 sati, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine, jedite laganu i nezačinjenu hranu, tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi, nosite laganu i široku odjeću i posjetite obitelj, prijatelje i susjede koji većinu vremena provode sami.

Osim vrhunca vrućine, tijekom još sunčanoga ponedjeljka nekima bi mogao smetati i sve zamjetniji pad tlaka i sve nepovoljnije biometeorološke prilike, a u utorak i dolazak vlažnijeg i nestabilnijeg zraka, s kojim će ponovno u mnogim mjestima biti kiše, često i u obliku pljuskova s grmljavinom.

Najviša zabilježena temperatura prema podacima DHMZ-a danas je izmjerena u Kninu u 15 sati i iznosila je 38,8°C.

U isto vrijeme u Pločama je bilo 37,6°C, a u Grudama 36,5°C.

  • +4
Val vrućina u Europi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia