stiže nova administracija

Pred Bidenom je velik posao: Ovo je sedam tema kojima će se novi američki predsjednik baviti čim zasjedne u Bijelu kuću

09.11.2020 u 20:30

Bionic
Reading

Novog američkog predsjednika Joea Bidena čeka velik posao već od samog početka mandata jer ima u potpunosti drugačiju političku agendu od Donalda Trumpa te će odmah krenuti s poništavanjem nekih odluka koje smatra pogrešnima, poput izlaska iz Pariškog sporazuma i Svjetske zdravstvene organizacije. Na domaćem terenu Bidena čeka teška bitka protiv pandemije koronavirusa, koju je Trump gotovo u potpunosti zanemario, kao i borba protiv rasizma

Novoizabrani predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris odmah su pokrenuli privremenu internetsku stranicu nove administracije i poručili da su spremni 'upravljati od prvog dana kako bi osigurali da administracija Biden-Harris može rješavati najhitnije izazove: zaštititi i očuvati zdravlje nacije, obnoviti šanse za uspjeh, unaprijediti rasnu jednakost te se boriti protiv klimatskih promjena i sistemskog rasizma'.

Koronavirus

Prvi i najvažniji posao za novu Bidenovu administraciju bit će hvatanje u koštac s pandemijom koronavirusa. Ta će borba obilježiti prve mjesece nove administracije u Bijeloj kući. Biden je odmah dao do znanja da će u obračunu s pandemijom slijediti znanstveni pristup, za razliku od svoga prethodnika. U kampanji je promovirao plan za suzbijanje pandemije Covida-19 širenjem testiranja, poticanjem bolje koordinacije između država te poticanjem brzog razvoja i potom efikasne distribucije cjepiva. Također postoji plan da nošenje maski bude obavezno. Biden je imenovao bivšeg čelnika Službe javnog zdravstva SAD-a (Surgeon General) Viveka Murthyja i bivšeg ravnatelja Agencije za hranu i lijekove Davida Kesslera supredsjedateljima radne grupe za koronavirus koju će osnovati ovaj tjedan.

Ekonomija

Bidenov program za borbu protiv ekonomske krize koju je stvorio Covid-19 oslanja se na financiranje država i područja pogođenih pandemijom kroz naknade i osiguranja za slučaj nezaposlenosti pojedincima i kućanstvima te potpore i zajmove malim poduzećima poput barova i restorana. Bez kontrole Senata, Bidenova sposobnost provođenja odluka bit će ozbiljno ograničena, usprkos izvršnim ovlastima koje može upotrijebiti kako bi zaobišao opstrukcije. Dugoročno Biden želi nove zakone, poput onog o zaštiti prava na organiziranje koji podržavaju sindikati, kao i vladinu pomoć za revitalizaciju proizvodnje i nova infrastrukturna ulaganja.

Vanjska politika

U vanjskim poslovima pokušat će poništiti Trumpov potpun zaokret od politike Obamine i prijašnjih administracija, pri čemu su narušeni odnosi s mnogim saveznicima. Biden neće lako moći poništiti Trumpovu odluku o napuštanju iranskog nuklearnog sporazuma, potpisanog u vrijeme predsjednika Obame, posebno u svjetlu novih zatopljenja odnosa između Izraela i nekih arapskih država. Može se očekivati da će odnosi s Europskom unijom biti srdačniji, u čemu će promjene najprije doći. Teško je očekivati da će Peking u Bidenu naći meku alternativu Trumpu, a koji je dramatično preusmjerio američki narativ kako bi se suprotstavio drugoj po veličini ekonomiji na svijetu u svojoj posljednjoj godini na vlasti. Biden nije iznio detaljnu strategiju kada se radi o Kini, ali sve ukazuje na to da će nastaviti s oštrim pristupom prema Pekingu. Diplomati, analitičari i bivši dužnosnici koji su savjetovali Bidenovu kampanju ipak očekuju odmjereniji ton i naglasak na 'strateškom natjecanju', a ne na izravnom sukobu. Očekuje se da će Biden imati i oštriji stav prema Rusiji od prethodnika.

Joe Biden održao je govor u petak navečer Izvor: Profimedia / Autor: Angela Weiss / AFP / Profimedia

Trgovina

Biden je sklon bližoj transatlantskoj suradnji, ali republikanci će vjerojatno kritizirati bilo kakve napore da se uklone Trumpove carine na izvoz Europske unije ili oživi Svjetska trgovinska organizacija. S druge strane, republikanski trgovinski pregovarački prioritet - dogovor s Ujedinjenim Kraljevstvom nakon Brexita - teško da će naići na pobornike u demokratskoj administraciji. Pod američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, republikanci su zaboravili sve što su nekoć vjerovali vezano uz trgovinsku politiku. Stranka pobornika slobodne trgovine postala je stranka simpatizera visokih carina. To će na neki način olakšati život novom predsjedniku, čiji su vlastiti demokrati podijeljeni oko tog pitanja. Biden se obvezao izbjegavati bilo kakve nove trgovinske sporazume sve dok se kod kuće ne napravi dovoljno.

Povratak NATO-u i međunarodnim organizacijama

Očekuje se povratak SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Pariški sporazum o klimi, ali i snažniji angažman SAD-a u NATO-u nakon četiri godine Trumpova omalovažavanja te organizacije. Sam povratak u međunarodne organizacije ne znači da će automatski biti odbačene Trumpove kritike, već samo načelan stav da se zajednički lakše rješavaju globalni problemi. Biden je prvog dana rekao da će američke saveznike uvjeriti u to da su se vratili i da mogu ponovo računati na SAD. No analitičari upozoravaju da će dva posto i dalje značiti dva posto. Obećanje koje su članice NATO-a dale 2014. godine - da će krenuti prema trošenju dva posto BDP-a na obranu - ostat će na dnevnom redu i pod Bidenom čak i ako to bude prezentirano na manje izričit način nego što je to radio Trump kad je želio podsjetiti Europljane da mnoge zemlje, ciljajući uglavnom na Njemačku, nisu predane tom cilju.

  • +7
Kamala Harris Izvor: EPA / Autor: JIM LO SCALZO

Klimatske promjene

Bidenov plan za preusmjeravanje gospodarstva na zelena radna mjesta i čistu energiju sadrži mnoge kontroverzne politike oko kojih nisu na čistu ni demokrati među sobom. Biden je predložio plan od dva bilijuna dolara za borbu protiv globalnog zatopljenja, što uključuje velika ulaganja u izvore solarne i energije vjetra, kao i mrežu stanica za punjenje električnih vozila. Plan je da se SAD prebaci na u potpunosti čistu energiju te da dosegne nultu stopu emisija ugljika do 2050. godine. Biden želi kažnjavati zagađivače koji štete siromašnim zajednicama, a kojima često nedostaje politička moć da ih zadrže izvan svojih dvorišta. Želi i poništiti brojne propise kojima je Trumpova administracija išla na ruku naftnim i plinskim operatorima. Također, pozvao je na ponovno pridruživanje Pariškom klimatskom sporazumu.

Imigracija

Imigracijska politika bit će najdramatičniji i najizravniji preokret u odnosu na Trumpove politike kad Biden preuzme dužnost. Biden planira ukinuti zabranu putovanja iz pojedinih zemalja s muslimanskom većinom i obnoviti program koji mladim imigrantima, a koji su nelegalno dovedeni kao djeca, omogućava ostati u Americi. Također izvršnim uredbama želi promijeniti restriktivnu politiku Donalda Trumpa prema izbjeglicama. Istovremeno želi osigurati granice zemlje na human način, što će značiti da će gotovo preko noći prestati izgradnja zida na granici s Meksikom.