BOGOJAVLJENJE

Pravoslavci od Mostara do Moskve plivali za križem: I Hrvatska ima pobjednika

19.01.2024 u 15:28

Bionic
Reading

Pravoslavni vjernici diljem svijeta danas slave Bogojavljenje, jedan od 15 najvećih vjerskih praznika. Tim se povodom posvuda organizira plivanje za Časni križ, a iako ovu manifestaciju rijetko organizira Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, jedan od današnjih pobjednika dolazi upravo iz naše zemlje

Riječ je o Metkovcu Ljubi Knežiću, koji je pobijedio u utrci za Časni križ u mjestu Ortiješ kod Mostara, gdje ju je organizirala Srpska pravoslavna crkva. Prema pravilima, križ se već nalazi u vodi te do njega treba plivati ​​33 metra, što simbolizira dob Isusa Krista u kojoj je razapet.

Bogojavljenje je jedan od najvažnijih kršćanskih blagdana, a slavi se 19. siječnja. Slavi se kao dan kada je Isus Krist kršten u rijeci Jordan. Na Sveta tri kralja vjernici se pozdravljaju riječima 'Hristos se javi', a opraštaju se s 'Uistinu se javi'.

Nakon krštenja Ivan, zvan Krstitelj, ugleda kako se nebo otvara i kako Duh Sveti poput goluba silazi na Isusa. Taj trenutak predstavlja najavu Bogočovjeka i uvođenje Krista u mesijansko poslanje, a slavi se kao Bogojavljenje. Zato se na Bogojavljenje vrše dva posvećenja: uoči njega u crkvi i na sam taj dan u rijeci ili drugoj tekućoj vodi. Vjeruje se da je ova voda ljekovita pa se nosi kući.

Poznato je da se na ovaj dan prakticira tradicija plivanja za Sveti križ. Najhrabriji muškarci i žene ulaze u ledenu vodu i trče do križa koji je već u vodi.

U našoj fotogaleriji pogledajte kako je plivanje za križ izgledalo u Ortiješu, Višegradu, Skoplju i Moskvi.

  • +51
Bogojavljensko plivanje za Časni križ u pravoslavnom svijetu Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV