višnja ljubičić

Pravobraniteljica o slučaju Čavajda: Bez obzira na prizive savjesti, zdravstveni sustav treba iznaći rješenje pogotovo kad se radi o izboru majke

05.05.2022 u 20:32

Bionic
Reading

'Slučaj Čavajda koji je izašao u javni prostor ukazuje nam na određene probleme s kojima se suočavamo vezano uz zdravstvene usluge i ostvarivanje reproduktivnih prava. Mi znamo da je u Hrvatskoj pravo na prekid trudnoće zakonit prema tome u ovom slučaju teško mi je ulaziti u ova četiri mišljenja, svaki od njih govori s nekakvog svog medicinskog aspekta, ali nemojmo zaboraviti da u svim tim bolnicama postoje liječnici, ginekolozi koji se pozivaju i na priziv savjesti', kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić

'Iz slučaja Čavajda vidimo jedan drugi problem, nedostatak pravodobnih informacija i nedostatak protokola kada se radi o redovnom prekidu trudnoće ili kad se radi o izvanrednom prekidu trudnoće, a sve je normirano zakonom. Potrebno je objasniti pacijenticama na koji način koja ustanova u kojim okolnostima provodi takve zahvate', rekla je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić gostujući u Dnevniku HTV-a.

Ministarstvo zdravstva zatražilo je očitovanje svih bolnica. Pravobraniteljica je rekla kako je još jučer, čim je iz medija saznala sa slučaj, zatražila očitovanje Ministarstva zdravstva i bolnice Sveti Duh.

'Očekujemo njihova očitovanja, iako znamo u kojem će smjeru ići, jer su i jedni i drugi dali svoje priopćenje. Ono što je nama kao instituciji važno, da bez obzira na struku, bez obzira na prizive savjesti, javna zdravstvena usluga treba biti svima dostupna, ovdje se radi o prekidu trudnoće, i zdravstveni sustav treba iznaći rješenje u ovom slučaju pogotovo kad se radi o izboru pacijentice, odnosno majke', rekla je Ljubičić.

Gospođa Čavajda tvrdi da joj nije pružena psihološka pomoć te da joj je savjetovano da ode u Sloveniju riješiti problem. Pravnici, rekao je voditelj, kažu da postoji mogućnost da gospođa Čavajda po povratku iz Slovenije bude optužena za čedomorstvo.

'Ja vjerujem da će to biti veliki udarac za daljnje postupanje i daljnje zahtjeve svih žena koje će se naći u sličnoj situaciji. Žalosno je da naša država ima vrsne stručnjake u svim segmentima, pa tako i u ginekologiji, mogu i znaju zasigurno riješiti ovakve situacije, kažem vezano za struku teško mogu ulaziti, ali s pravnog aspekta mogu reći da jedno pravo ne smije isključivati drugo pravo. Pravo pacijentica, pravo na izvršenje zakonom dopuštene usluge ili zahvata ne smije biti manje važno od prava na priziv savjesti, koje se nažalost u Hrvatskoj iznimno koristi', rekla je pravobraniteljica.

Samo 3 posto liječnika u Sloveniji koristi priziv savjesti.

'Nažalost postojeći zakon koji je na snazi posljednjih 40 godina, on govori o pravu na prekid trudnoće, on ne regulira priziv savjesti. Priziv savjesti se pojavio posljednjih 20-ak godina kroz druge zakone, prvenstveno zakon o liječništvu, zakon o porodništvu itd. gdje su se odjednom progresivno počeli primijenjivati takvi stavovi i sada imamo situacije da od 30-ak bolnica koje imaju ginekološke ordinacije, imamo nekoliko bolnica koje kolektivno izražavaju priziv savjesti. U RH prema našim analizama iz 2018. gotovo 59 posto ginekologa izražavaju takve stavove', rekla je Ljubičić.