portret

Pravnik, panker, pjesnik, nogometaš Hrvatskog sokola: Novi predsjednik Čilea ljevičar je naše gore list. Tko je Gabriel Boric

13.11.2021 u 17:14

Bionic
Reading

35-godišnji Gabriel Boric nekadašnji je studentski vođa, pravnik, neumoran borac za ljudska prava, ekološki aktivist i pjesnik koji je još kao dječak zapisao za sebe da je 'sazdan od planina'. Boric je na nedjeljnim predsjedničkim izborima postao drugi predsjednik neke južnoameričke države koji je 'naše gore list', a tportal donosi njegov portret

Gabriel Boric dolazi iz tipične južnoameričke građanske obitelji useljeničkog porijekla, baš kao i nekadašnji argentinski predsjednik s početka prošlog desetljeća Nestor Kirchner, čija je majka Maria Juana Ostoić bila Čileanka udana za Argentinca njemačkog porijekla. U slučaju Gabriela Borica otac je Hrvat porijeklom s otoka Ugljana, a majka Maria Font vuče katalonske korijene.

Novi čileanski predsjednik rođen je 11. veljače 1986. godine u Punta Arenasu, gradu na krajnjem jugu zemlje u kojem živi oko 200.000 ljudi hrvatskog porijekla. Punta Arenas je, uz Antofagastu, grad uglavnom naseljen Hrvatima koji u većini slučajeva ne govore naš jezik, ali još uvijek se smatraju Hrvatima i učlanjeni su u brojne hrvatske udruge. U jednu od njih, hrvatski nogometni klub Hrvatski Sokol, na nagovor oca Luisa, inače inženjera kemije zaposlenog u državnoj tvrtki za eksploataciju ruda, učlanio se i Gabriel Boric.

Gabriel Boric Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Kako dolazi iz obitelji demokršćana i aktivnih protivnika diktature Augusta Pinocheta, Gabriel Boric se, uz nogomet, sakupljanje nogometnih sličica i punk glazbu, od malih nogu zanima za politiku. Još kao tinejdžer u rodnom gradu u sklopu Britanske gimnazije osniva Federaciju srednjoškolaca i sudjeluju u radu literarne radionice. Njegov tadašnji nastavnik i voditelj radionice Oscar Barrientos prisjeća se da je Gabriel bio radoznao, marljiv i strastven učenik koji je svoju energičnost usmjeravao za dobrobit zajednice. Evocirajući uspomene otprije dvadesetak godina, Barrientos opisuje predsjedničkog kandidata kao izrazito lijevo nastrojenog mladića koji je danas, poput čitave njegove generacije, sklon preispitivanju ljevice sklone rascjepkanosti, ali istovremeno dosljedan izvornim idealima tog političkog spektra.

Dječak svjestan diktature

Političkih početaka Gabriela Borica prisjeća se i njegov brat Simon te je u nedavnom razgovoru za lokalni portal DFMAS kazao da se u krugu obitelji oduvijek raspravljalo o politici. 'Još kao djeca bili smo svjesni toga da postoji diktatura pa smo postavljali ocu brojna pitanja', rekao je, dodajući da ga nije iznenadila bratova odluka da se bavi politikom unatoč protivljenju njihove majke.

'Gabriel je itekako otporan, inače ne bi bio u svemu ovome. Ipak, sada je umjereniji i zreliji nego prije 20 godina, kada je korak po korak ulazio u politiku', ističe Simon Boric. Brat predsjedničkog kandidata dodaje da je Gabriel s vremenom omekšao svoje rigidne stavove u duhu krajnje ljevice, a što je kao student prava u čileanskoj prijestolnici Santiagu i kandidat Autonomne ljevice dokazao pobijedivši na studentskim izborima Camilu Vallejo iz redova Komunističke omladine Čilea.

Nakon završenog Pravnog fakulteta Gabriel Boric je čvrsto odlučio da će se u potpunosti posvetiti politici pa se 2013. na parlamentarnim izborima kandidirao kao nezavisni kandidat za Distrikt 60, što obuhvaća njegovu rodnu regiju Magallanes i čileanski dio Antarktike. Na tim izborima doživio je trijumf pobijedivši s najvećim brojem preferencijalnih glasova koji su mu zajamčili ulazak u Zastupnički dom čileanskog parlamenta. Dotad neviđen uspjeh ponovio je i na idućim parlamentarnim izborima 2017. godine.

Boric se kao zastupnik posvetio radu u parlamentarnom Povjerenstvu za ljudska prava i autohtone narode dok je ostale parlamentarce u svojim istupima podsjećao na nužnost očuvanja krhkog antarktičkog ekosustava, na udaru eksploatacije sirovina globalnih sila. Uz to, zalagao se za očuvanje radnih mjesta i socijalno osiguranje svih Čileanaca, što su smjernice kojima se namjerava baviti ako bude izabran za predsjednika države.

Fokus na socijalna i ekološka pitanja

Boric se za predsjednika Čilea kandidirao u ljeto ove godine, nakon što je sa 60 posto glasova u unutarkoalicijskim izborima pobijedio marksističkog protukandidata Daniela Jaduea, gradonačelnika Recolete palestinskog porijekla koji je slovio kao favorit. 'Naš čovjek u Čileu' nakon pobjede najavio je da će u duhu koalicijskog sporazuma nastaviti surađivati s Jadueom i poslije općih izbora na kojima će 14 milijuna Čileanaca s pravom glasa birati predsjednika i parlamentarne zastupnike.

'Došli smo iz socijalističkog pokreta i politički smo oblikovani borbom koja se vodila tijekom povijesti. Ako je Čile kolijevka neoliberalizma, on će također biti njegov grob', poručio je nakon pobjede Boric, obećavši sunarodnjacima jedinstvo, besplatno školovanje za sve i uključivost svih stanovnika politički polarizirane države.

  • +8
Gabriel Boric Izvor: Profimedia / Autor: Felipe Figueroa/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Čileanski političari ocijenili su da je Boric uspio mobilizirati više od milijun sunarodnjaka da glasaju za politički projekt ujedinjene ljevice koji se fokusira na socijalnu skrb, decentralizaciju i pravedniju raspodjelu prirodnih izvora kojima obiluje država na krajnjem jugu Južne Amerike.

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima, Gabriel Boric moći će nastaviti stihove iz pjesme napisane u djetinjstvu, a koji završavaju riječima 'danas sam novi čovjek, rođen iz snova'.