U OČEVOJ SJENI

Pravnik i poliglot, baš kao Plenković: Kako se sin Gorana Milića penjao do fotelje u Vladi

02.08.2018 u 17:50

Bionic
Reading

Novi glasnogovornik Vlade Marko Milić blizak je suradnik premijera Andreja Plenkovića još iz vremena kada je on 2011. bio zastupnik u Saboru. Sin je Gorana Milića, proslavljenog novinara, a kao i otac, govori nekoliko jezika. Milić junior govori engleski, francuski i njemački

Rođen je 1993. godine u Zagrebu, netom nakon što su mu otac Goran i majka Ana došli iz ratom opkoljenog Sarajeva.

U Zagrebu je završio osnovnu i srednju školu. I dok su njegovi vršnjaci jedva čekali ljeto i završetak škole, Milić mlađi je s ocem u ljeto 2005., kao jedanaestogodišnjak, krenuo put sjevera Europe na snimanje putopisnog serijala 'Idemo na sjever'.

Na očevu ideju napravio je nekoliko kraćih reportaža o vršnjacima te njihovu životu i školovanju u zemljama koje su posjetili. A obišli su ih desetak, od Mađarske, preko Slovačke i Češke, pa do Finske i Norveške.

S 18 godina učlanio se u HDZ, kako je svojedobno kazao u razgovoru za Večernji list, iz uvjerenja. S učlanjenjem u stranku završava i VII. gimnaziju i upisuje Pravni fakultet, bez puno razmišljanja, jer 'vjeruje da pravna struka daje najšire znanje i niz područja u kojima je moguće suočiti se s društvenim odnosima i realnostima'. HDZ je, kazao je tada, za njega stranka koja nema alternativu jer se zalaže za ideje te vrijednosti demokršćanstva i narodnjaštva.

'Učlanio sam se kako bih u okolnostima u kojima je bilo sasvim izvjesno da će HDZ izgubiti izbore pomogao u kampanji. To iskustvo samo mi je potvrdilo da se ničemu u životu ne treba pristupati kratkoročno ili s kalkulacijama, već samo dugoročnim odlukama', pojasnio je tada Milić.

  • +3
Marko Milić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Premijera Plenkovića upoznao je kada je postao član HDZ-a jer su obojica iz iste područne organizacije na Črnomercu. Pomagao mu je kada je postao zastupnik u Saboru 2011. godine, a kada je izabran u Europski parlament, bio mu je asistent u njegovu uredu u Hrvatskoj.

Plenković 2016. godine dobiva izbore i formira Vladu, a Milić odlazi u Köln provesti dio studija prava u okviru programa Erasmus.

Po povratku u Hrvatsku posao pronalazi u Vladi, u kojoj je od četvrtka glasnogovornik.

  • +9
Milić na prvoj tiskovnoj konferenciji kao glasnogovornik Vlade Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX