uskok U AKCIJI

Poznato tko je poduzetnik koji je voditelju u Poreznoj upravi dao mito

16.06.2023 u 21:22

Bionic
Reading

U akciji Uskoka i policije u četvrtak ujutro uhićeni su voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise Porezne uprave Slaviša Penava i osoba koja mu je navodno dala mito kako bi spriječila blokadu tvrtke. Penava je uhićen u hotelu u Zadru kad je bio na poslovnom putu

Kako Jutarnji list doznaje, Penava je mito primio od zagrebačkog poduzetnika Denisa Bilića. Istražitelji sumnjaju da je Penava od Bilića u ožujku 2021. primio točno 2500 eura mita, kako bi se učinila usluga tvrtki Performance Grupa u vlasništvu Bilićeva prijatelja, inače osobe koja je usko surađivala s mnogima, pa i s Matom Rimcem.

Bilić je, sumnja se urgirao kod Penave da se račun navedene tvrtke, koja se bavi trgovinom i popravcima automobila i motocikala, ne blokira prema ovršnom rješenju, koji je Fina trebala blokirati na zahtjev Porezne uprave. Navodno se radilo o iznosu nešto manjem od 100.000 eura poreznog duga koji je država kasnije uspjela naplatiti za traženi iznos s malim odmakom. Navedena firma ima jednog zaposlenog, a lani je ostvarila neto dobit od 90.000 eura.

No kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, taj predmet nije bio u Penavinu sektoru, pa je običnim SMS-om odlučio tu stvar spustiti na nižu razinu zamolivši kolegu D. B. u drugoj podružnici da vidi može li što učiniti u skladu sa zakonom. Nije dugo trebalo da se stvar zakuha i da PNUSKOK i PU bjelovarsko-bilogorska u suradnji s USKOK-om krenu u antikorupcijsku akciju kroz provođenje posebnih dokaznih radnji te je u Bilićevo vozilo, neslužbeno doznaje Jutarnji list, ubačen uređaj za prisluškivanje.

Koja je trenutačna statusna pozicija direktora tvrtke za koju je uhićeni Bilić odlučio urgirati, nije poznato, no prema posljednjim informacijama, on nije priveden jer navodno nema nikakvog dokaza da je od njega krenulo podmićivanje.

Jutarnji list neslužbeno doznaje i da je u stanu policija uz potvrdu oduzela i gotovo 30.000 eura za koje će Penava morati dokazivati porijeklo. U kasnim popodnevnim satima, nakon višesatnog pretresa stana i dva automobila, pretresen je i Penavin ured, odakle je uzeta dokumentacija.

O svemu se oglasila i Porezna uprava. U poslanom priopćenju ističu kako 'primanje mita ili bilo koje drugo slično ponašanje predstavlja skandalozno i sramotno ponašanje, za koje ne može biti nikakvog opravdanja i prema kojem Porezna uprava ima nultu toleranciju.

Takvo ponašanje pojedinca nanosi nenadoknadivu štetu cijeloj Poreznoj upravi i svim službenicima koji savjesno i časno obavljaju svoje dužnosti. Stoga će Porezna uprava surađivati sa svim institucijama kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice i kako bi se nedvojbeno utvrdilo o kojim radnjama se radi'.