U DNEVNIKU 3

Požegi prijete ovrhe i blokada, gradonačelnik napao Poreznu upravu

20.05.2016 u 15:52

Bionic
Reading

Neki hrvatski gradovi godinama se bore kako bi izbjegli bankrot, a sada je jedan od njih i Požega. Proteklih mjeseci Porezna im je uprava, bez ikakve najave, s računa skinula novac i funkcioniranje grada postalo je upitno. O tome je u Dnevniku 3 HRT-a govorio gradonačelnik Požege Vedran Neferović

Problem je nastao nakon što je Hrvatska pošta oporezovana jer je kupila nekretninu za koju nije morala platiti porez, i on je sada pao na teret grada. Uz to, ovih dana grad Požega mora HŽ infrastrukturi platiti pola milijuna kuna za radove koji u gradu uopće nisu izvedeni. Stanje u Požegi je ozbiljno, stižu ovrhe, računi koje je potpisivala bivša uprava.

'Požega je stradala zbog neodgovornosti i nesmotrenosti Porezne uprave. Ona je obračunala promet na porez nekretnina Hrvatskoj pošti, koji nije ništa kupila od grada već je imala transakciju za koju nije bila dužna platiti porez. Nakon dvije godine to se utvrdilo, i naš proračun, naši građani, moraju vratiti 180.000 kuna više nego 2013. Imamo saznanja i da još jedna slična situacija prijeti Gradu, no zbog tajnosti i poslovnosti ne možemo govoriti o detaljima', izjavio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović.

U slučaju HŽ-a, grad je podnio žalbu, a Trgovački sud oslobodio ga je plaćanja PDV-a.