GASE SE RUBOVI POŽARIŠTA

Strašni požar u Sloveniji nakon osam dana konačno pod nadzorom

  • Autor: B. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 24.07.2022 17:09
  • Objavljeno 24.07.2022 u 08:42
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic

Veliki požar na Krasu je nakon osam dana konačno pod nadzorom, rekao je voditelj intervencije Simon Vendramin. Progutao je 3500 hektara, većinom borove šume i makije, no pod kontrolom je i nije bilo ljudskih žrtava te su spašene kuće, rekli su u nedjelju slovenski dužnosnici te stručnjaci koji su vodili intervenciju

Određene linije su još uvijek aktivne na određenim mjestima. S njima se bore vatrogasci i 10 zrakoplova. 'Nadam se da ćemo se danas moći nositi s njima unatoč prijetnji vjetra', rekao je Vendramin za javnu televiziju RTVSlo.

Slovenski premijer Robert Golob je dodao da je požar pod kontrolom i da slijedi čuvanje požarne straže kako ne bi bilo novih iznenađenja, te da vlada priprema ambiciozan program s ciljem da se ovako velik požar više ne ponovi.

Vođa intervencije Simon Vendramin, ali i upozorio da unatoč dobrim vijestima postoji mogućnost ponovnog izbijanja požara ako bi se pojavili vrlo jaki udari bure, što se danas nije dogodilo. "Na nekim su mjestima požarne linije još aktivne i s njime se bore vatrogasci te helikopteri i zrakoplovi koji ta žarišta zalijevaju iz zraka", kazao je. Stanje je nešto teže na sjevernom dijelu požarišta, uz dolinu rijeke Vipave, dodao je.

Na terenu je oko 1630 ljudi, uključujući 1111 vatrogasaca, 140 pripadnika Slovenske vojske, 260 pripadnika snaga za zaštitu i spašavanje, napisalo je slovensko Ministarstvo obrane na Twitteru.

'Danas je očita razlika u odnosu na protekle dane koji su bili zaista kritični', rekao je slovenski ministar obrane Marjan Šarec.

Na požarište je stigao i slovenski predsjednik Borut Pahor, koji se zahvalio vatrogascima na požrtvovnoj borbi.

Kako javljaju slovenski mediji koji se pozivaju na civilnu zaštitu, ekipe koje gase požar idućih će se dana smanjivati, no požarna straža održavat će se još najmanje tjedan dana, premda je požar pod kontrolom, ali pojedina žarišta još tinjaju na otvorenom i ispod tla, pa je i dalje aktivan dron s termokamerom, kako bi se ta područja detektirala.

Premda se radi o požaru katastrofalnih razmjera koji u Sloveniji do sada nije zabilježen, u njemu na sreću nije bilo ljudskih žrtava ni teže ozlijeđenih među gasiteljima, a prema podacima iz medija izgorjela je samo jedna planinska kuća.

Više naselja na tom području bilo je u više navrata preventivno evakuirano noću, a neke su kuće u naseljima spašene u zadnji trenutak pred vatrom koja se naglo približavala.

Stišavanju opasnosti malo je, ali ne i bitno doprinijela slaba kiša koja je u nedjelju ujutro zahvatila manji dio opožarenih površina.

Očekuje se da će kontroli sadašnje situacije i potpunom gašenju požara ovakvih razmjera doprinijeti obilnije oborine koje se na Krasu očekuju u utorak, s dolaskom hladnije fronte.

Požar, priznaju i slovenski vatrogasci, ne bi bilo moguće ovako iskontrolirati da nije bilo pomoći iz zraka i solidarnosti više država iz bližeg i daljnjeg susjedstva koje su solidarno poslale svoje zrakoplove tipa "kanader", a među njima je znatnu pomoć takve vrste osigurala je i Hrvatska.

Protekla noć bila je nešto mirnija za vatrogasce koji se već sedam dana bore s velikim požarom na slovenskom Krasu, gdje je u nedjelju ujutro palo i malo kiše koja nije bitno popravila situaciju, pa će se s požarom i danas boriti velikim snagama sa zemlje i iz zraka, u čemu sudjeluju zrakoplovi i helikopteri iz više država.

"Ova noć je bila mirnija i koncentrirali smo se na zapadni dio požarišta prema selu Lokvica i kod Kostanjevice", rekao je jutros glasnogovornik vatrogasne intervencije Robert Okorn, dodavši kako se nisu ostvarile bojazni da će u noći zapuhati jaka bura.

Opasnost od jakih udara bure i danas ostaje najveći rizik za širenje požara.

Okorn je potvrdio da je oko 4 sata ujutro na područje požarišta palo nešto kiše, bez većeg utjecaja na situaciju. "Kiša je bila slaba i nije dovela do promjene na terenu, sve se naime vrlo brzo suši”, kazao je Okorn. Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenskom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

Na terenu gdje bjesni požar je tijekom noći sa subote na nedjelju bilo je 1070 vatrogasaca, a obavljen je i pregled požarišta dronom slovenske vojske, objavila je civilna zaštita.

  • +40
  • +37

Na slovenskom Krasu danima traje borba s jednim od najvećih požara u Sloveniji

Izvor: Pixsell / Autor: Sasa Miljevic

Jučer je u gašenju požara sudjelovalo 13 helikoptera i zrakoplova iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Austrije, Mađarske i Italije, a razmatra se mogućnost da se danas uključe i dva rumunsjka aviona “spartan” koja se nalaze na ljubljanskom aerodromu.

Zapovjednik civilne zaštite Srečko Šestan kazao je da je za angažiranje tog tipa zrakoplova u gašenju potrebno osigurati 500-metarski koridor bez ljudi i opreme, te će se moći koristiti tamo gdje sigurnosne prilike to budu dopuštale.

Na terenu su i danas dobrovoljci koji će izvoditi protupožarnu sječu drveća oko ugroženih sela kako bi spriječili širenje požara, a do sada na sreću veće štete na objektima nije bilo. Kako javljaju meidji, izgorjela je samo jedna planinska kuća između naselja Renče i Trstelj.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!