ARHITEKTONSKI DRAGULJA

Požar u jednom od najprestižnijih pariških hotela

10.07.2013 u 18:19

Bionic
Reading

Jedan od najprestižnijih hotela Pariza, hotel Lambert, dragulj arhitekture XVII. stoljeća u vlasništvu Katara, u srijedu je djelomično uništen u požaru

Djelo arhitekta Louisa Le Vaua smješten je na otočiću Saint-Louis, jednom od najstarijih i najbogatijih četvrti francuske prijestolnice. Vatrogasci su na mjesto požara stigli nedugo nakon ponoći i tek nakon šest sati borbe s vatrom, koja se umalo proširila na okolne zgrade, uspjeli su je staviti pod kontrolu.

Jedan vatrogasni zapovjednik je objasnio da se vatra brzo širila jer je zgrada bila u obnovi, a intervenciju je otežavala složena konstrukcija zgrade. Tu zgradu koja je na popisu povijesnih spomenika, u srpnju 2007. je kupio brat katarskog emira za 60 milijuna eura i želio je od njega napraviti luksuznu rezidenciju s dizalom za automobile, što je pokrenulo polemiku i pravnu bitku.

Obnovu koja je već trajala tri godine, ozbiljno je ugrozio požar koji je buknuo na krovu. Prema podacima francuskog ministarstva vanjskih poslova, Katar je u pet godina uložio najmanje 15 milijardi dolara u Francuskoj.

Katar je 2010. postao najbogatija zemlja na svijetu prema BDP-u po stanovniku, zahvaljujući ogromnim zalihama plina i nafte.