U VINKOVCIMA

Požar u dječjem vrtiću, djeca spašena

21.05.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Prisebna i hrabra reakcija časne sestre Antonije i odgojiteljice Ružice koje su, u manje od dvije minute, izvele i iznijele desetero djece u dobi od devet mjeseci do dvije godine iz vrtića Cvjetnjak u sklopu samostana 'Marijin dom' u Vinkovcima netom nakon što se u njemu zapalila perilica posuđa, zadivila je roditelje djece koja pohađaju ovaj vrtić

Mališani iz jasličke skupine bezbrižno su se u utorak ujutro nakon doručka igrali sa svojom odgojiteljicom Ružicom, ni ne sluteći što se događa svega nekoliko metara dalje u kuhinji samostana, čiji je vrtić sastavni dio, piše Jutarnji list

Vjerojatno uslijed tehničkog kvara došlo je do zapaljenja perilice posuđa, što je izazvalo širenje dima po zgradi, no na svu sreću časna Antonija je na vrijeme vidjela što se događa i prije nego što je dim krenuo prema vrtićkim sobama uspjela je doći do njih i, premda je dijabetičarka što je kod nje uzrokovalo još veći stres, prisebno s odgojiteljicom izvesti dječicu iz zgrade.

'Nakon što je završio doručak stavila sam posuđe na pranje u perilicu. Djeca iz velike skupine su otišla u posjet drugom vrtiću, a mala djeca iz jasličke skupine su ostala ovdje sa tetom Ružicom. Uključila sam perilicu i otišla na kat u sobu da si izmjerim šećer i uzmem inzulin. Kada sam silazila dolje osjetila sam miris neke paljevine i vidjela dim izlazi iz kuhinje ta plamičak na perilici. Odmah sam zvala vatrogasce i pokušala sama aktivirati vatrogasni aparat, ali sam bila previše pod šokom da bih ga uključila.

Tada sam odjurila do djece i s teteom Ružicom smo ih prenijeli kod susjede, a vatrogasci su bili tu za svega 4-5 minuta i stavile sve pod kontrolu. Požar se nije širio, već je samo bilo neugodnog dima od plastike', prepričala je časna nekoliko sati nakon svije hrabre akcije, zbog koje je i dalje bila pod stresom, osobito nakon što se sve smirilo i kada je shvatila što se sve moglo dogoditi da nije bilo brze reakcije. Dim, koji je išao iz kuhinje mogao je naime vrlo brzo doći i do vrtićke sobe, a časna je bila toliko prisebna da je stigla otići i do podruma kako bi isključila glavnu električnu sklopku.

'Djeca su bila dobra, nisu se uplašili, jer zapravo nisu ni znali što se događa. Smireno smo im pristupili, iako su mi se ruke tresle', sa smiješkom nam je prepričala časna, zahvalna i odgojiteljici Ružici, ali i jednom čovjeku koji se zatekao ispred zgrade kada su nosili djecu, koji im je također pomogao da ih prenesu kod susjede Franciske Jurakić.