kanaderi ne mogu pomoći

Požar na Dinari koji je iz Hrvatske prešao u BiH guta sve pred sobom

03.08.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Požar koji je na bosanskoercegovačku stranu Dinare prešao iz Hrvatske već dvanaest dana guta sve pred osobom, a hrvatski kanaderi koji su pozvani u pomoć ne mogu ga gasiti jer se radi o miniranom terenu

Hercegbosanska županija u Livnu priopćila je da požar koji se 22. srpnja proširio iz Hrvastke do danas nije ugašen. U županiji je aktivan i veliki požar na području općine Bosansko Grahovo na planini Staretina. Zbog iznimno nepristupačnih i miniranih terena oba se požara mogu gasiti jedino zračnim snagama, pa je zatražena pomoć helikoptera vojske BiH.

Helikopter je pomogao u gašenju, ali zbog visokih temperatura može djelovati samo u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Zbog toga i zbog vjetra požar se u posljednja dva dana proširio prema Glamoču i Grahovu i sada prijeti zahvatiti visoku jelovu šumu.

Hercegbosanska županija u pomoć je pozvala hrvatske kanadere, no djelovanje protupožarnih zrakoplova na miniranom području iz preventivnih se razloga izbjegava zbog mogućeg oštećenja letjelica i sigurnosti pilota.