VATRENA STIHIJA

Požar kod Kistanja ušao u područje Nacionalnog parka Krka

02.08.2017 u 20:57

Bionic
Reading

Veliki šumski požar koji je u utorak poslijepodne buknuo kod Kistanja do srijede navečer nije lokaliziran, a opožareno je blizu tisuću hektara površine. Ekstremne temperature od 40 stupnjeva i vrući sjeverozapadni vjetar tijekom srijede razbuktao je vatrenu stihiju, koja je u jutarnjim satima bila pod kontrolom gasitelja. Tijekom dana, uz sve raspoložive vatrogasne snage šibensko-kninske županije, požar su gasila dva kanadera i tri air traktora

Po riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića požar je zahvatio Nacionalni park Krka u jednom dijelu kanjona Krke, a vatra je na jednom mjestu i prebacila rijeku Krku, piše Jutarnji list.

  • +27
Požar kod Kistanja Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

'U pomoć nam je došlo 85 pripadnika Hrvatske vojske, a glavni vatrogasni zapovjednik poslao je još i 140 vatrogasaca iz kontinentalnog djela Hrvatske. Uz ovaj požar kod Kistanja, izbio je još jedan na području Mratova i Zelića u blizini Knina. Nadam da će vjetar oslabiti tijekom večeri i noći te da ćemo uspjeti požar staviti pod nadzorom. Na sreću nitko od vatrogasaca nije ozlijeđen, a svi stambeni objekti uspješno su obranjeni. U zaseoku Krnete bili smo prisiljeni evakuirati starije stanovnike, a i tamo su kuće obranjene', kazao je Dukić.

Sjednica Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije sazvana zbog velikog požara održana je danas popodne u Kistanjama. Uz župana Gorana Pauka, članove stožera, ravnatelja Nacionalnog parka Krka Krešimira Šakića na sjednici su bili i Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i ministar obrane Damir Krstičević, piše Šibenik.in

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković izvijestio je o pomoći koja se šalje iz unutrašnjosti. Poslana je pomoć u ljudstvu i tehnici iz Zagrebačke, Primorsko-goranske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Ličko-senjske županije te Grada Zagreba.

Aktivirani su Stožeri u Kninu, Skradinu i Kistanjama i nalaze se na terenu, kao i HGSS, Hitna pomoć i Crveni križ.