VJETAR OTEŽAVA GAŠENJE

Požar na Braču opasno prijeti kućama

Bionic
Reading

Veliki požar na otoku Braču i dalje je aktivan te se širi u dva smjera: prema naselju Dračevica i mjestu Vela Faska – Uvala Mala Lozna prema Bolu. Vatra se približila na oko 400 metara od kuća u mjestu Dračevica, a vatrogasci uz pomoć zračnih snaga čine sve kako bi spriječili da požar zahvati kuće

Vjetar koji je oko podneva promijenio smjer iz jugozapadnog u sjeverozapadni dodatno otežava gašenje.

Zasad je izgorjelo više od 2500 hektara šume i raslinja. Bez struje su trenutačno zapadni dio otoka Brača te otok Šolta. 'Na terenu je 176 vatrogasaca, preko 40 vozila, a u pogonu su i pet kanadera, tri air tractora i dva helikoptera', kazao nam je Jurinov pomoćnik Tomislav Vuko. Situacija je, kaže, zasad zadovoljavajuća jer nema velikog vjetra, pa se pokušavaju sanirati rubni dijelovi opožarenog područja.

Dio gasitelja tijekom prijepodneva preusmjeren je na gašenje novog požara, koji je izbio između Supetra i Nerežišća, no po najnovijim informacijama vatra je ondje sanirana.

Po izvješću Hrvatskog autokluba, za promet su trenutačno zatvorene ceste između Milne i Sutivana te Ložišća i Dračevice.

Kako smo doznali od splitske policije tijekom poslijepodneva će se, ako dozvole uvjeti, početi obavljati očevid o uzrocima požara na u Pustinji Blace na otoku Braču, kako bi se ustanovilo je li možda riječ o namjernom potpaljivanju.

U policiji su nam potvrdili da su već obavljeni neki 'obavijesni razgovori', ali detaljnije informacije ne žele iznositi u javnost. Nisu željeli potvrditi informacije da su sinoć legitimirali putnike koji su sinoć napuštali otok.

Također nisu htjeli komentirati špekulacije koje su se pojavile u medijima da su požar izazvali neoprezni turisti roštiljajući na otvorenom.

O požaru u Pustinji Blace pročitajte još ovdje