ukidanje svih mjera

Povratak na staro normalno: Skandinavci prednjače, Europa se priključuje, a jedan jadan podatak otkriva zašto Hrvatska još nije kandidat za to društvo

04.02.2022 u 16:55

Bionic
Reading

U Europu se na mala vrata vraća 'staro normalno' - ako se tako uopće može nazvati povratak na pretpandemijsku svakodnevicu, bez zaštitnih maski i covid potvrda, jer je koronavirus na Starom kontinentu usmrtio više od 1,7 milijuna ljudi. Mnoge zemlje ovih dana bilježe rekordne brojke zaraze, što znači da silazna putanja crne statistike još nije na vidiku iako omikron već sada omogućuje život s covidom bez ograničenja u zemljama s visokom stopama cijepljenog stanovništva

Uz 56,8 posto ukupnog stanovništva sa završenim cijepljenjem, po službenoj statistici, Hrvatska još nije kandidat za potpuno otvaranje kakvo već prakticiraju Danska i Engleska, a najavile su ga i Norveška, Švedska, Finska, Španjolska, Francuska... Sve te zemlje mogu se pohvaliti visokom razinom kolektivnog imuniteta, jednim od tri ključna faktora za predstojeće europsko 'primirje' s koronavirusom, kako je to u četvrtak obznanila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Za ostala dva preduvjeta - dolazak toplijeg vremena i dominaciju blaže varijante omikron - zaslužna je priroda.

Skandinavske zemlje dobrim se dijelom oslanjaju i na imunitet postignut preboljenjem, osobito Švedska, koja se na početku pandemije 2020. dugo odupirala uvođenju covid mjera, a danas ima i respektabilnih 77 posto građana cijepljenih barem jednom dozom.

Daleko bolje rezultate imaju Portugal s 91 posto i Španjolska s 82 posto potpuno cijepljenih, po publikaciji Our World in Data. Hrvatska je treća najgora po cijepljenosti stanovnika na europskoj obali Mediterana, a ispod nje su samo Crna Gora i Albanija. Štoviše, s 59 posto građana cijepljenih samo prvom dozom (po domaćoj statistici), Hrvatska je skliznula ispod globalnog prosjeka koji je već dosegnuo 61,2 posto svjetskog stanovništva.

S 81 posto potpuno cijepljenog stanovništva, Danska je prva u Europskoj uniji ukinula gotovo sve covid mjere, a izuzetak su putnici koji na ulazu u zemlju moraju pokazati covid potvrde, baš kao i posjetitelji bolnica te domova za starije osobe, koji moraju imati i zaštitnu masku. Ovo je već drugi takav pokušaj potpune liberalizacije; prvi je bio u rujnu i neslavno je propao zbog naglog porasta broja zaraženih. Bilo je to prije omikrona, na početku sezone grijanja.

'Spremni smo iskoračiti iz sjene koronavirusa. Kažemo 'zbogom' ograničenjima i 'dobrodošao' životu koji smo poznavali prije', poručila je prije nekoliko dana danska premijerka Mette Frederiksen, uz osmijeh.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Švedska premijerka Magdalena Andersson također je sa zadovoljstvom najavila ukidanje covid ograničenja unatoč rekordnim brojevima zaraženih. Od iduće srijede 9. veljače na snazi će u toj zemlji sa 74 posto cijepljenog stanovništva ostati tek preporuke o cijepljenju i izolaciji zaraženih, s tim da će pod većim udarom biti necijepljeni građani.

'Vrijeme je da Švedsku ponovno otvorimo. Stope zaraze ostat će visoke dulje vrijeme, no koliko možemo prosuditi, najgore posljedice zaraze su iza nas', rekla je premijerka Andersson.

Zbog početnog blažeg pristupa pandemiji i oslanjanja na samodisciplinu građana smrtnost od covida u Švedskoj znatno je veća nego u drugim nordijskim zemljama, ali i znatno niža od ostalih država u Europi koje su odabrale strogo zatvaranje, izvijestila je Hina.

Izvor: Društvene mreže / Autor: youtube

Finska premijerka Sanna Marin najavila je u ponedjeljak da će ta zemlja sa 75 posto potpuno cijepljenog stanovništva ublažiti stroge epidemiološke mjere, s ciljem ukidanja svih ograničenja početkom ožujka. Za početak, od 14. veljače restoranima će se dopustiti rad do ponoći i liberalizirat će se javna okupljanja. Premijerka je objasnila da ograničenja moraju ostati na snazi iduća dva tjedna, dok se ne vidi kako se razvija situacija u Danskoj i Norveškoj, jer je 'Finska jednostavno epidemiološki dva tjedna iza tih zemalja'.

Inače, Finska je među najmanje pogođenim državama u pandemiji; s 5,5 milijuna stanovnika ima nešto više od 2000 mrtvih.

Norveška je ukinula većinu epidemioloških mjera, a do daljnjeg ostaje obaveza nošenja maski i socijalnog distanciranja od najmanje metra na mjestima s puno ljudi.

'Čak i ako se zarazi mnogo više ljudi, manje je onih kojima je potrebna hospitalizacija. Dobro smo zaštićeni cjepivima. To znači da možemo ublažiti mnoge mjere čak i kada se broj infekcija brzo poveća', rekao je premijer Jonas Gahr Stoere na konferenciji za novinare u utorak. Potpuno je cijepljeno 75 posto stanovnika Norveške.

U jeku skandala zbog nedopuštenih proslava i kršenja koronamjera u Downing Streetu, Engleska se još u siječnju vratila na 'plan A' - ukinute su preporuke o radu od kuće i okončane mjere poput nošenja maski i covid propusnica. Inače, u Engleskoj je s dvije doze cijepljeno čak 84 posto stanovništva. Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost (UKHSA) sprema se ubuduće promijeniti fokus na podršku ranjivim pojedincima, umjesto da uvodi mjere na nacionalnoj razini.

I Francuska, sa 77 posto potpuno cijepljenih stanovnika, ukida covid ograničenja. Predsjednik Emmanuel Macron najavio je ublažavanje mjera u školama tijekom veljače i ožujka, a Francuzi od srijede više ne moraju obavezno nositi maske na otvorenim prostorima. Rad na daljinu više nije nametnut, već samo preporučen. Od 16. veljače bit će dopušteni koncerti i disko klubovi - koji su zatvoreni od 10. prosinca - moći će se ponovno otvoriti, uz konzumaciju za šankom.

Španjolskoj slijedi popuštanje veoma restriktivnih mjera, što ne čudi s obzirom na to da je potpuno cijepljeno čak 82 posto stanovnika. Od idućeg četvrtka više neće biti obavezno nošenje maski na otvorenom, a otvaranje disko klubova i drugih mjesta noćnog života prvo će se dogoditi u Kataloniji u petak 11. veljače. Unatoč porastu broja slučajeva između studenog i siječnja, kako se omikron širio, prijemi u bolnice i smrtni slučajevi znatno su ispod onih zabilježenih u ranijim valovima pandemije, velikim dijelom zahvaljujući visokoj stopi cijepljenja u Španjolskoj.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ