ODGOVOR MRKIĆU

'Povlačenje tužbe ovisi o pitanju nestalih'

15.10.2013 u 13:42

Bionic
Reading

Tema povlačenja hrvatske tužbe za genocid protiv Srbije može doći na dnevni red tek nakon rješavanja pitanja nestalih, povrata umjetnina i suđenja za ratne zločine, poručilo je u utorak hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

'Naš je stav poznat odavno: da bi se tema povlačenja tužbi za genocide stavila na dnevni red potrebno je najprije riješiti pitanje nestalih, povrata umjetnina i suđenja za ratne zločine. Dakle, ako i kad ta tema dođe na dnevni red tek tada će se moći razgovarati i o modalitetima', navodi MVEP u izjavi za Hinu zamoljen da komentira izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića koji je rekao kako je 'dogovoreno' da RH prva mora povući tužbu za genocid.

Mrkić je izjavio je u utorak u srbijanskom tisku da Hrvatska mora prva povući tužbu za genocid jer ju je prva i predala Međunarodnom sudu pravde (ICJ), objasnivši da je o tome već postignut dogovor.

'Redoslijed poteza je jasan. Hrvatska je prva podnijela tužbu protiv Srbije i ona je prva treba i povući', kazao je Mrkić za beogradski list 'Danas' pozivajući se na ranije dogovore s hrvatskom ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.

Tako se dogovaralo 'u svim mojim susretima s kolegicom Vesnom Pusić, dakle da konsekutivno obavimo povlačenje', rekao je srbijanski šef diplomacije komentirajući navode da Zagreb ipak neće povući tužbu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde.