rezultat kampanje

Povećao se broj prvašića, ukupno oko 500 djece i učenika u hrvatskim odjelima u Vojvodini

04.09.2019 u 11:16

Bionic
Reading

Nastavu na hrvatskom jeziku u Vojvodini ove je školske godine počeo pohađati 31 prvašić dok je u srednjim školama 50 novoupisanih, čime je očuvan broj od oko 500 djece i učenika hrvatske nastave u vrtićima, pet osnovnih i tri srednje škole na sjeveru te regije, prenijeli su u srijedu mediji na hrvatskom jeziku

Broj prvašića za 14 je veći nego prošle godine priopćili su u Hrvatskom nacionalnom vijeću (HNV) i istaknuli kako je to rezultat kampanje za upis koja je tijekom proljeća vođena u mjestima gdje živi hrvatska manjina.

Dio akcije ohrabrivanja pripadnika ove zajednice za očuvanje nastave na materinskom jeziku bio je i skup u sjedištu HNV-a kada su roditeljima prvašića uručeni udžbenici i vaučeri za kupovinu školskoga pribora.

„Za djecu hrvatskih odjela u osnovnim školama osigurani su udžbenici, no problem ostaje školska literatura za učenike srednjih škola. Njih smo nabavljali putem donacija iz Hrvatske“, izjavila je članica Izvršnoga odbora HNV-a Margareta Uršal.

U sustavu obrazovanja na hrvatskom jeziku nalaze se dva vrtića u Subotici, četiri osnovne škole u istome gradu i jedna u mjestu Bački Monoštor pokraj Sombora, tri subotičke srednje škole – Gimnazija, Politehnička i Medicinska, a od ove godine i Lektorat za hrvatski jezik pri Filozofskom fakultetu u Novome Sadu.

Izvan Subotice, u zapadnom Podunavlju i Srijemu još oko 400 učenika prati predmet „Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture“.

Vodstvo hrvatske zajednice drži da bi veliki iskorak bio otvorenje Hrvatskog školskog centra u Subotici ali ta inicijativa nailazi na brojne poteškoće premda je prostor – dar Katoličke crkve, osiguran.

Redovita nastava na hrvatskom jeziku u Vojvodini, u subotičkim školama, održava se od 2002.