DONIO ODLUKU

Potvrđeno: Srbijanski premijer Vučić ne dolazi u Hrvatsku

24.08.2016 u 10:05

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić neće sudjelovati na Croatia summitu koji počinje sutra u Dubrovniku, potvrđeno je agenciji Beta u vladi Srbije

Podsjetimo, iako se pojavila informacija da bi Vučić, u jeku tenzija između Hrvatske i Srbije, trebao doći na Croatia summit, on je već u ponedjeljak dao naslutiti da vjerojatno neće doći.

'Nisam još donio konačnu odluku jer ne vidim što bismo bitno mogli učiniti. Ali uvijek sam spreman za razgovor', rekao je Vučić u ponedjeljak.

Vučića je na samit još prije mjesec i pol pozvao tehnički premijer Tihomir Orešković, a jučer je dao do znanja da njegov srbijanski kolega vjerojatno neće doći.

'Mislim da je rok da dobijemo odgovor na poziv bio do 29. srpnja. No prvi smo put tek jučer čuli da Vučić neće doći. U posljednjih 20 dana se promijenio format samita te smo mu javili da nećemo imati premijerski panel. Ne vidim smisla zašto bi Vučić došao. Ali nadam se da ćemo danas ili sutra saznati', rekao je Orešković, gostujući u emisiji RTL Danas.

I odlazeći hrvatski premijer Tihomir Orešković nije mogao u utorak potvrditi Vučićevo sudjelovanje na skupu u Dubrovniku, rekavši tada da je od trenutka sazivanja promijenjen format dubrovačkog skupa - prvotno je trebao biti održan na nivou premijera, ali je potom odlučeno da bude na ministarskom nivou.

Vučićev posjet najavljivao se u jeku napetih odnosa između Hrvatske i Srbije i žestoke retorike koju izmjenjuju državni dužnosnici vezano uz srbijanski zakon o jurisdikciji. Na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak Vučić je rekao da više neće komentirati izjave hrvatskih dužnosnika, no odmah se osvrnuo na one hrvatskog šefa diplomacije Mire Kovača.

Da je smirivanje tenzija nužno, usuglasili su se i Vučić i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, koji je jučer bio u posjetu Beogradu. U priopćenju nakon razgovora Vučića i Pupovca navodi se stajalište predsjednika vlade Srbije da se 'sva sporna pitanja u odnosima dviju država rješavaju međudržavnim dijalogom, uz uvažavanje argumenata obiju strana, bez javnih konfrontacija'. Pupovac je, kako se navodi, zahvalio premijeru Vučiću na takvom opredjeljenju i prenio mu potporu srpske zajednice u Hrvatskoj za smirivanje tenzija koje posljednjih dana opterećuju odnose dviju država.